Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće u svetište Kraljice mira

Hrasno (IKA)

Vjernici Trebinjsko-mrkanske, ali i Mostarsko-duvanjske biskupije na drugu nedjelju u svibnju, kako je to tradicija od 1977. godine, hodočastili su u svetište Kraljice mira u župi Hrasno, objavljeno je na portalu „Crkva na kamenu“.

Ove godine zbog pandemije koronavirusa nije bilo organiziranih hodočašća, ali su vjernici mogli doći pojedinačno pridržavajući se epidemioloških mjera.

U nedjelju 9. svibnja misno slavlje, kojemu je prethodila procesija na Gradinu gdje se moli Posvetna molitva Kraljici mira koju je sastavio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić 1987. i odakle se blagoslivljaju hodočasnici i njihovi automobili, predvodio je umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić.

Na početku je sve okupljene pozdravio župnik don Antun Pavlović i izrekao dobrodošlicu i zahvalu hodočasnicima, svojim župljanima, pjevačima, svećenicima u koncelebraciji i onima koji su ispovijedali, a osobito biskupu Periću na dolasku i predvođenju misnog slavlja. Procesija je uz pjevanje litanija prošla od oltara preko dvorišta, pokraj spomenika stradalnicima u ratovima, na Gradinu do kipa Kraljice mira, a zatim se spustila s Gradine i oko crkve ponovno do oltara. U misi u pjevanju i čitanju sudjelovali su čitači, pjevači, krizmanici, župljani, bogoslov i đakon, svećenici, cijela je župa obuhvaćena i uključena riječju, molitvom, srcem i mislima. Osobito se molilo za mir i pravdu.
Biskup Perić u homiliji je govorio o Mariji – Kraljici. U Litanijama Blažene Djevice Marije molimo se Mariji: Majci, Djevici, Kraljici. Molimo: Kraljice: anđela, patrijarha, proroka, apostola, mučenika, ispovjedalaca, djevica, svih svetih, bez grijeha istočnoga začeta, na nebo uznesena, svete krunice, obitelji i na kraju Kraljice mira. Taj naslov unio je u Litanije papa Benedikt XV. 1917. godine, a blagdan seže u 1954. godinu. Župnik don Stjepan Batinović preživio je i Prvi i Drugi svjetski rat i bilo mu je stalo da na ovim prostorima zavlada mir, pravedan i trajan. Ljudi ne mogu dati taj mir, može samo Bog, a Gospa ima ulogu Kraljice mira. Zbog toga mu je bilo stalo do ovoga svetišta Kraljici mira.
Nakon mise biskup Perić predstavio je knjigu „Duhovna zvanja u Šutala“, koja je tek izišla iz tiska. Priredio ju je don Ivo Šutalo, a objavila „Crkva na kamenu“. Priređivač don Ivo zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi knjige kao i svim Šutalima koji su rado dali informacije i fotografije kako bi knjiga mogla biti objavljena.