Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika barske općine u Albaniju

Skadar (IKA)

Premda na kraju ovogodišnjeg uskrsnog vremena, vjernici barske općine – područja koje uključuje dijelove Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije – organizirali su u subotu 27. svibnja svojevrsni emaus u Albaniju.

Pun autobus vjernika, u pratnji don Klemenda Spaqija, hodočastili su u svetište Majke dobrog savjeta u Skadar. Pratile su ih i dvije redovnice Crnogorske franjevke – s. Lendita i s. Teuta Spaqi.

U Skadru se od davnih vremena štovala Majka Božja – posebno slika Bogorodice s Djetetom Isusom koje nježno ovija svoje ručice oko majčina vrata i kao da joj šapće neku tajnu, a Ona priklanja svoje lice licu Božanskoga Sina. Katolici u Albaniji nazvali su Majku Božju na toj slici Majkom dobroga savjeta, a njoj u velikim hodočasničkim skupinama pristižu vjernici iz čitave Albanije te jadranskih zemalja.

Hodočasnici su se iz Skadra uputili prema svetištu svetog Antuna Padovanskom iznad gradića Ljača (alb. Laç) udaljenog 50-ak km sjeverno od Tirane. Tamo redovito, posebno utorcima, tijekom cijele godine dolaze i katolici i nekatolici. Ispod ovog svetišta je i tzv. špilja sv. Blaža. Čuvari svetišta sv. Ante i špilje sv. Blaža su franjevci koji su tijekom posljednjih stoljeća dali puno u čuvanju katoličke vjere među Albancima, ali su i promicatelji albanske kulture.

Posjetili su i klauzurne sestre karmelićanke u župi Nënshat, gdje je Karmel Svete Obitelji i sv. Mihaela, prvi Karmel klauzurnih karmelićanki u Albaniji, utemeljen 2003. godine, a utemeljile su ga hrvatske karmelićanke, okupljene iz triju samostana u Hrvatskoj: Brezovica, Kloštar Ivanić i Đakovačka Breznica.

Ključne riječi:
Albanija Bar hodočašće