Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće vjernika Novljanskog dekanata u Staro Petrovo Selo

Staro Petrovo Selo (IKA)

U nizu dekanatskih hodočašća u župnu crkvu krštenja bl. Jule Ivanišević u Starom Petrovom Selu, u srijedu 15. ožujka održano je hodočašće vjernika i svećenika Novljanskog dekanata.

Pripravljajući se za euharistijsko slavlje vjernici su molili pobožnost križnoga puta, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio dekan Novljanskog dekanata Pejo Oršolić u zajedništvu sa svećenicima dekanata. Liturgijsko pjevanje predvodili su pjevači iz župa dekanata.

Na početku slavlja, pozdrav okupljenim hodočasnicima uputio je staropetrovoselski župnik Ivan Nikolić, izražavajući radost što u Godini bl. Jule i vjernici Novljanskog dekanata hodočaste u njezinu rodnu župu i crkvu krštenja gdje je započeo Julin duhovni život i njezin duhovni rast koji je na koncu okrunjen mučeništvom te uzdignućem nje i četiriju sestara na čast blaženih. Pozvao je sve da hodočasteći u Staro Petrovo Selo mole i za njihovo proglašenje svetima.

Govoreći o životu i mučeništvu bl. Jule i njezinih susestara, dekan Oršolić je u homiliji kazao kako kao vjernici žele zahvaliti Juli i sestrama na tolikoj ljubavi koju su živjele i svjedočile služeći drugima, napose onima u potrebi – ne pitajući nikada tko je njihov bližnji. Istaknuo je kako mučenice u mnogočemu mogu i trebaju biti uzor i primjer. Zapitao je također sebe i nazočne vjernike može li nas primjer blaženih mučenica tako ražariti u srcu da i sami donesemo odluku ići služiti Isusu u svom zvanju, zanimanju i poslanju: u pozivu oca, majke, bake, susjeda, prijatelja? Pozvao ih je da vođeni primjerom blaženica koje su snagu za ljubav i žrtvu primale od Isusa, bar djelić toga unesu u svoj svakodnevni život, osobito sada u korizmi, promatrajući Isusa napaćenog i razapetog isključivo poradi ljubavi za svakog od nas. Dekan Oršolić potaknuo je nazočne da svoj život svakodnevno tako oblikuju da kao Isusova braća i sestre idu služiti i učiniti što mogu bližnjemu, pomažući prema svojim mogućnostima materijalno, ali nadasve svjedočeći svakome toplinu Isusove ljubavi.

Nakon homilije predvoditelj slavlja se uputio do krstionice u kojoj je krštena bl. Jula te zajedno sa svećenicima i vjernicima obnovio krsna obećanja.

Po završetku euharistijskog slavlja mnogi su se vjernici zaustavili u molitvi pred likom blažene Jule proseći njezin zagovor za svoje životne potrebe. Uz vjernike Novljanskog dekanata i vjernike staropetrovoselske župe, u misi su sudjelovale redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi iz Koprivnice i Križevaca.