Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočašće župe Lastovo u Zaljev svetaca

Boka Kotorska (IKA)

Vjernici župe svetih Kuzme i Damjana na otoku Lastovu hodočastili su početkom listopada u Boku Kotorsku, Zaljev svetaca.

Na hodočašće su krenuli katamaranom „Anastazija” koji od prošle godine svakodnevno povezuje Lastovo i Dubrovnik kroz cijelu godinu. Na put uputilo se 47 hodočasnika predvođeni upraviteljem lastovske župe vlč. Tonćijem Antom Prizmićem. Po dolasku u Dubrovnik, uputili su se u Gospino polje, u marijansko biskupijsko svetište gdje su slavili misu. U svojoj propovijedi župnik je rekao kako mu je bila želja da jedna od prvih točaka hodočašća bude upravo biskupijsko svetište kako bi se utekli Gospi u zagovor da ih sve prati na putu, ne samo do Boke, nego čitavog života dok ne pređu prag vječnosti.

Nakon mise fra Miljenko Vrabec, upravitelj svetišta, pozdravio je hodočasnike i ispričao im o samom svetištu, kao i kapucinima koji tamo djeluju. Nakon Gospinog polja, lastovski hodočasnici krenuli su prema Crnoj Gori, gdje su nakon prelaska granice i ručka posjetili Herceg Novi i župnu crkvu sv. Jeronima u kojoj ih je dočekao mjesni župnik vlč. Siniša Jozić koji je ispričao o životu katolika u Crnoj Gori. Nakon toga ih je poveo u svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje je kratko ispričao o životu svetca. Tamo su hodočasnici izmolili krunicu i litanije sv. Leopoldu, nakon čega su imali priliku počastiti relikvije desne ruke sv. Leopolda. Nakon slobodnog vremena u Herceg Novom uputili su se u Perast, gdje su večerali i prenoćili.

Drugog dana hodočašća prva točka bila je Gospa od Škrpjela. Već na brodu za Gospin otok pridružio im se vlč. Srećko Majić, peraški župnik. Po dolasku na otok u crkvi vlč. Majić upoznao je hodočasnike s nastankom i poviješću otoka. Po završetku njegova izlaganja pjesmom i molitvom Zdravo Marijo, pozdravili su Gospu i utekli se još jednom pod njezin zagovor. Po povratku u sami Perast pogledali su i župnu crkvu sv. Nikole kao i započetu, a nikad dovršenu veliku crkvu. Nakon toga krenuli su autobusom za Kotor gdje ih je dočekao vlč. Željko Pasković, koji ih je proveo kroz sami Kotor, katedralu sv. Tripuna te ih odveo do crkve sv. Marije u kojoj počivaju zemni ostatci bl. Ozane Kotorske.

Poslije obilaska hodočasnici s Lastova uputili su se na Prčanj i Bogorodičinu crkvu gdje su slavili misu koju je predslavio župnik Pasković. Po završetku misnog slavlja upravitelj prčanjske župe ispričao je priču o gradnji crkve koja nikada nije dovršena jer joj fali zvonik. Nedugo zatim spustili su se u samostan sv. Nikole gdje ih je dočekao ručak. Hodočašće je nastavljeno odlaskom na Mulo, u župnu crkvu gdje počivaju zemni ostatci bl. Gracije. Tamo su se susreli s još jednom grupom hodočasnika iz Dubrovačke biskupije s Pelješca, predvođenih br. Draženom Marijom Vargaševićem. Tu im je vlč. Robert Tonsati, mjesni župnik, ispričao o bl. Graciji nakon čega su hodočasnici imali priliku za osobnu molitvu pred rukom bl. Gracije.

Trećeg dana hodočašća dan je započet misnim slavljem koje je predvodio župnik Prizmić u samostanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Na povratnome putu u Dubrovnik, lastovski je župnik blagoslovio sve nabožne predmete koje su hodočasnici kupili, a hodočasnici su mu poklonom zahvalili na hodočašću.

Ključne riječi:
Boka kotorska Lastovo