Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: lastovo

Lastovo: Prvi put ispred crkve postavljen i blagoslovljen adventski vijenac

Na otoku Lastovu je prvi put u povijesti župe postavljen veliki adventski vijenac na prostoru ispred crkve te je, u predvečerje prve nedjelje došašća 27. studenog vijenac blagoslovio upravitelj župe don Tonći Ante Prizmić, a prvu svijeću je upalila načelnica Općine Lastovo dr. Anita Jančić-Lešić.

Blagoslovljen kip sv. Jeronima na Lastovu

Na blagdan sv. Jeronima, prezbitera, naučitelja i zaštitnika Dalmacije, u četvrtak 30. rujna u Skrivenoj Luci na Lastovu blagoslovljen je kip sv. Jeronima ispred kapelice podignute njemu u čast.

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu

Župa svetih Kuzme i Damjana na Lastovu svečano je u nedjelju 26. rujna proslavila svoje nebeske zaštitnice, a misno slavlje predvodio je fra Miljenko Vrabec, kapucin iz Svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku.

Proslava sv. Kuzme i Damjana na Lastovu

Najudaljeniji naseljeni otok Lastovo, „tamo na divnom Jadranu plavom“, kako mu pjevaju njegovi stanovnici, u subotu, 26. rujna proslavio je svoje nebeske zaštitnike svete Kuzmu i Damjana.

Pepelnica na Lastovu

Dubrovački biskup Mate Uzinić je na Čistu srijedu - Pepelnicu 6. ožujka, boravio na otoku Lastovu i s vjernicima ove najudaljenije župe u biskupiji misnim slavljem s obredom pepeljenja započeo korizmu. Dan ranije biskup je nazočio završetku Lastovskog Poklada, manifestacije koja počinje još na sv. Antuna opata, a prvi put se spominje već u 14. stoljeću. Stanovnici Lastova taj jedinstveni niz običaja s ponosom njeguju do danas.