Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović na Lastovu na svetkovinu sv. Kuzme i Damjana

Lastovo (IKA)

Župa sv. Kuzme i Damjana na Lastovu proslavila je svetkovinu nebeskih zaštitnika u ponedjeljak 26. rujna, a misu je predslavio dubrovački biskup Roko Glasnović.

Mons. Glasnović je prvi put otkad je postao dubrovački biskup došao na Lastovo i pohodio Župu sv. Kuzme i Damjana.

Čari otočkog života pokazale su svoje zube dubrovačkom biskupu koji je morao ići preko Pelješca i Korčule, pa u Velu Luku na trajekt, jer je polazak katamarana iz Dubrovnika za Lastovo bio otkazan zbog lošeg vremena. No, biskupova volja i ljubav prema svećenicima i povjerenom mu narodu bila je jača od vremena, pa je stigao na Lastovo kasno navečer uoči svetkovine sv. Kuzme i Damjana, a dočekali su ga fabrićeri i župnik don Tonći Ante Prizmić uz zvonjavu zvona koja su javljala Lastovcima i Lastovkama da je biskup stigao.

U ponedjeljak je biskup Glasnović sudjelovao u polaganju vijenaca i molitvi za pokojne na mjesnom groblju Svete Marije u Polju. Potom je sudjelovao i na svečanoj sjednici općinskog vijeća na kojoj se i obratio prisutnima rekavši da je radostan što je došao na Lastovo.

Nakon toga uslijedio je vrhunac proslave svetkovine lastovskih zaštitnika, misa u župnoj crkvi. Misu je suslavio domaći župnik Prizmić. Nažalost, zbog nepogodnog vremena svećenici iz Korčulanskog dekanata nisu se uspjeli prebaciti na Lastovo.

Na samom početku mons. Glasnovića pozdravio je jedan od fabrićera Tomislav Ivčević. Prema običaju, na početku slavlja krenula je procesija s moćima glava sv. Kuzme i Damjana, uz pjesmu župnog zbora koji samo za tu priliku pjeva posljednicu mučenicima prema starom napjevu.

Biskup Glasnović je u homiliji govorio o Kuzmi i Damjanu, svetim mučenicima iz prvih stoljeća kršćanstva, rekavši da i danas trebaju biti primjer vjernicima.

Spomenuo je da je samo tri puta u svom životu poljubio zemlju. Prvi put kada je došao iz Njemačke u Hrvatsku izašavši iz aviona. Drugi put kada je prešao granicu u Neumu i kada je prvi put stupio na tlo Dubrovačke biskupije kao njezin imenovani biskup i treći put sada kada je prvi put došao na Lastovo.

Nakon mise, po tradiciji je uslijedilo čašćenje u trijemu ispred crkve, a župljani su imali priliku družiti se s ocem biskupom. Čašćenje je pripremila Općina Lastovo i vrijedne ruke lastovskih žena.