Budi dio naše mreže
Izbornik

Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

„Osmi“ u listopadu kao redoviti hodočasnički dan čašćenja Gospe Brze Pomoći proslavljen je u petak 8. listopada u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu.

Središnje hodočasničko slavlje uz vlč. Ivana Benakovića, svećenika na studiju u Rimu predvodio je preč. Tomislav Ćorluka, župnik slavonskobrodske župe Bezgrešnog Srca Marijina, a pjevao je zbor njegove župe predvođen s. Ankicom Tomas.

U homiliji preč. Ćorluka promišljao je o snazi molitve krunice – Gospine najdraže molitve, te je kroz nekoliko primjera posvjedočio kako su se upravo po toj molitvi dogodila mnoga čudesa, napose u vrijeme Domovinskog rata kad se snažno molila i u crkvama, i na trgovima, i u našim obiteljima.

Posvijestivši kako Gospa pri svojim ukazanjima stalno poziva na molitvu krunice pojasnio je zašto je važno da je kao kršćani svakodnevno molimo. „Onaj tko odbacuje krunicu zbog njezina sadržaja, koji je Evanđelje, on odbacuje bit kršćanstva, bit vjere. Zato je krunica prihvatljiva. Po molitvi krunice postajemo manje sebični, otvaraju nam se oči za potrebe bližnjih, postajemo discipliniraniji, odgovorniji, hrabriji, odvažniji, dani nam teku nekako mirnije. Onaj tko moli redovito krunicu daje mu Nebeska Majka dovoljno vremena da prije grijeha razmisli hoće li sagriješiti“, rekao je preč. Ćorluka. Nadalje je posvijestio kako su nas i pape kroz povijest poticali na molitvu, proglasili Godinu krunice, sv. papa Ivan Pavao II. dao nam i otajstva svjetla.

Naglasivši kako je vjera početak našega spasenja, homiliju je zaključio porukom da tu vjeru sačuvamo u našim obiteljima, narodu, da molimo zajedno u obitelji te potičemo članove svoje obitelji na sudjelovanje na misi.

Unatoč prohladnom kišovitom danu brojni su hodočasnici iz raznih krajeva Hrvatske hodočastili u to svetište i sudjelovali kako na središnjem tako i na ostala četiri misna slavlja koja su uz župnika Anđelka Cindorija i župnog vikara Marka Obradovića predvodili svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U tišini Gospine crkve vjernicima je tijekom dana na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo nekoliko svećenika.