Budi dio naše mreže
Izbornik

HP Mostar prigodnom markom obilježava 150. obljetnicu rođenja Petra Barbarića

Mostar (IKA/KTA)

Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke u povodu 150. obljetnice rođenja časnog sluge Božjega Petra Barbarića, koja se navršila 19. svibnja 2024., prenosi KTA.

HP Mostar izdala je jednu prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka s vinjetom, žig i omotnicu prvoga dana (FDC). Marke i prateći materijali mogu se nabaviti i putem mrežne trgovine.

Časni sluga Božji Petar Barbarić rođen je 19. svibnja 1874. u Šiljevištima, župa Klobuk, u Hercegovini od majke Kate rođene Tolj i oca Ante. Završivši osnovnu školu u Veljacima nije nastavio obrazovanje jer su ga roditelji poslali na rad u trgovini. Međutim, 1889. rektor travničkoga sjemeništa poslao je pismo učiteljima po cijeloj BiH moleći ih da mu preporuče mladiće koji bi željeli postati svećenici. Petrov učitelj sjetio se nadarenog dječaka, roditelji su se složili i Petar je postao sjemeništarac. Bio je uzoran učenik i veliki štovatelj Srca Isusova. Želio je stupiti u Družbu Isusovu, ali se pred kraj školovanja na smrt razbolio od tuberkuloze. Predao se u potpunosti Božjoj volji strpljivo podnoseći bolest. Dva dana prije smrti, uz posebno dopuštenje, položio je redovničke zavjete. Umro je 15. travnja 1897.

Pokopan je na groblju Bojne, a zatim su njegovi zemni ostaci 1935. preneseni u travničku sjemenišnu crkvu. Međutim, njegovo tijelo je nakon 1944. godine ukradeno i zakopano u blato, a zatim zazidano u podrumu ispod sjemenišne zgrade. Nakon poslijeratne obnove crkve i zgrade sjemeništa u Travniku njegovo tijelo je pronađeno i 23. srpnja 1998. položeno u kriptu travničke crkve. Papa Franjo odobrio je dekret o priznavanju junačkih krjeposti sluge Božjega Petra Barbarića 18. ožujka 2015. godine, prenosi Nedjelja.