Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvace: Proslavljena svetkovina Gospe Žalosne

Hrvace (IKA)

Župna zajednica u Hrvacama proslavila je 19. rujna 2021. svetkovinu Gospe Žalosne, nebeske suzaštitnice mjesta.

Svetkovina Gospe Žalosne redovno se slavi nedjeljom, a ove godine u župnoj crkvi Svih svetih mise su u slavljene 8 i 10 sati. Središnjim slavljem predsjedao je fra Marinko Vukman, dušobrižnik u Münchenu rodom iz Hrvaca.

Slavlje je započelo procesijom sa slikom Gospe Žalosne koju su nosili alkari i alkarski momci rodom iz Hrvaca. Pred kraj procesije i prije ulaska u crkvu, fra Marinko je blagoslovio biste sv. Ivana Pavla II. i kardinala Franje Kuharića na trgu ispred crkve. Njihovu izradu financirali su župljani i dobročinitelji.

Blagdan ima biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna: „a tebi će samoj mač probosti dušu“. „U kršćanskoj pobožnosti ustaljeno je sedam događaja koji su bili uzrok Marijnih žalosti, zato se ona slavi i kao Gospa od sedam žalosti. To su: Šimunov mač koji će probosti njenu dušu, bijeg u Egipat, dvanaestogodišnji Isus izgubljen u Jeruzalemu, susret s Isusom na njegovom križnom putu, podno križa na kojem je Isus umirao, Isusove riječi s križa kojima je svoju majku povjerio Ivanu i napokon Isusovo skidanje s križa i polaganje u grob“, podsjetio je fra Marinko na početku homilije.

Rekao je da je čitav „Marijin život obavijen trpljenjem i boli. No, ujedno i utjehom jer je čvrsto vjerovala da su uz Isusovo trpljenje i boli i njezino trpljenje i boli Božja volja. Ujedno je i naša utjeha. Tješi nas u našim trpljenjima tim svojim prinosom i primjerom kako se kroz boli dolazi do vječne radosti.“

„Patnja je onaj dio ljudske egzistencije koji prožima svaki atom našeg bitka i kroz patnju spoznajemo koliko je važno vrednovati svoj život po Bogu koji nas jedini nikada ne iskorištava“, ustvrdio je propovjednik.

„Današnjim danom krenimo zajedno s onom koja je patnju iskusila i kojoj je patnja obilježila život i zato nas razumije. Majka boli i patnje nam govori da ne smijemo klonuti, već radije svoja trpljenja sjediniti s Isusovim i njeznim i djelovati kao istinski nasljedovatelji njezinog sina i našeg Spasitelja“, pozvao je.

Međutim, istaknuo je da se ne treba zaustaviti uz Marijine žalosti. „Evanđelje je radosna vijest, a naša vjera mora biti vjera radosti. Unatoč mnogim žalostima Marija je iskusila veliku vjeru pravog kršćanskog veselja“, naglasio je.

Zaključio je poručujući: „Danas se Marija veseli da je kod Boga. Veseli se obitelji anđela i svetaca. Također se veseli da na Zemlji ima toliko djece, koju ljubi i koja nju ljube.“

Misu su suslavila šestorica svećenika: gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo, dekan Cetinskog dekanata i župnik u Trilju don Stipe Ljubas, fra Joško Kodžoman, fra Stipica Grgat, fra Božo Norac Kljajo i fra Neven Pavlinušić. Sudjelovalo je oko 200 ljudi. Uz ostale, na misi su sudjelovali načelnik Hrvaca i njegov zamjenik, predsjednik Općinskog vijeća, načelnik Krašića i načelnik slovenske općine Kuzma. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem s. Vitalije Križan.

Na kraju mise, okupljenima se obratio domaći župnik fra Neven Pavlinušić. Svima je čestitao svetkovinu Gospe Žalosne, kao i Dan Općine Hrvace. Nakon mise, nastavljeno je svečarsko druženje po hrvatačkim obiteljima, a uzvanici su se okupili na zajedničkom ručku u restoranu „Vreba“.

Za proslavu svetkovine Gospe Žalosne župljani su se pripravljali tijekom trodnevnice. Prvog dana misu je predslavio ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman, drugoga dana župnik fra Neven Pavlinušić, a posljednjeg dana policijski kapelan i sveučilišni profesor u Splitu don Marko Trogrlić.