Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvati u Južnoj Africi molili za mir u Ukrajini

Johannesburg (IKA)

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima u Johannesburgu u Južnoj Africi proslavila je svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika domovine Hrvatske, misnim slavljem koje je 20. ožujka predvodio nadbiskup Peter Bryan Wells, apostolski nuncij u Južnoj Africi, Bocvani, Namibiji, Lesotu i Svazilandu.

Misa je počela svečanom procesijom u kojoj su uz nuncija bili domaćin župnik fra dr. sc. Miron Sikirić i tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi mons. Dario Paviša. Na početku mise fra Miron je pozdravio apostolskog nuncija i pozvao vjernike da u misi osim za domovinu Hrvatsku, mole i za bratski ukrajinski narod koji teško pati pod ruskom agresijom.

Apostolski nuncij ohrabrio je okupljene vjernike da budu uvijek otvoreni prema obraćenju na koje nas poziva Evanđelje. Istaknuo je misao iz Evanđelja treće korizmene nedjelje: „Gospodaru, ostavi je (smokvu) još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim“. Zanimljiva je ova slika gnojidbe, koju Isus uzima za primjer. Ta je slika vrlo poznata njegovim slušateljima, kao i svima nama koji smo odrasli na selu. No gnojidba je prljav posao, nimalo ugodan. Često puta je tako i u stvarnom životu. Događaji koji nam se dogode ponekad su teški i nama neshvatljivi, ali i oni nas izgrađuju. Često puta su upravo ružne stvari, koje nam se dogode, te  koje nas čine čvrstima, izgrađuju nas i kasnije donose plodove. One su naše duhovno gnojivo o kojem govori prispodoba u Evanđelju, između ostalog istaknuo je nuncij. Nadbiskup Wells naglasio je pobožnost hrvatskog naroda sv. Josipu, te pozvao na molitvu za Hrvatsku, ali također i za Južnu Afriku. Posebno je pozvao da svi zajedno mole za Ukrajinu koja pati, pogođena ratom, kao i na molitvu za cijeli svijet.

Potaknuo je sve da se odazovu pozivu pape Franje na molitvu u petak 25. ožujka, na blagdan Navještenja Gospodinova, kada će Sveti Otac u Vatikanu posvetiti Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu. „Tom prigodom, s Papom će biti ujedinjeni svi biskupi zajedno sa svim vjernicima svijeta, pa neka svatko pokuša u to vrijeme doći u crkvu i zajedno moliti ili barem se pridružiti zajedničkoj moliti u skrovitosti doma“, pozvao je apostolski nuncij.

Na kraju mise župnik Sikirić zahvalio je apostolskom nunciju na odazivu kojim je počastio hrvatsku zajednicu u Johannesburgu. Podsjetio je kako to nije prvi posjet nuncija zajednici, te dodao, kako je uvijek dobrodošao u taj hrvatski dom. Također je zahvalio mons. Paviši na blizini s hrvatskom zajednicom u koju rado dolazi. Posebno je zahvalio hrvatskom veleposlaniku u Južnoj Africi Anti Cicvariću, što rado dolazi u hrvatsku župu i svake nedjelje zajedno sa župnim zborom predvodi pjevanje i svira na orguljama.

Nakon mise nastavljeno je druženje uz ručak u pastoralnom centru na koji se odazvalo dvjestotinjak župljana Hrvata i prijatelja hrvatske zajednice u Johannesburgu i okolici. Objed je pripremilo župno vijeće na čelu s predsjednikom Ivicom Obadićem, a kolače su ispekle hrvatske domaćice i pokoji domaćin.

Na svečanosti su se okupili i članovi veleposlanstva Republike Hrvatske u Pretoriji i djelatnici Apostolske nuncijature u Pretoriji.