Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska liječnička komora: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo

Zagreb (IKA)

Priopćenje za medije Hrvatske liječničke komore (HLK), u svezi sprječavanje vozila Hitne pomoći da dođe do pacijenta na Jelačićevom trgu u Zagrebu za vrijeme javnog skupa "Festival slobode", koji je održan u subotu 5. rujna, prenosimo u cijelosti.

Na Trgu bana Jelačića u subotu 5. rujna održan je “Festival slobode” u organizaciji građanske inicijative “Prava i slobode” protiv, kako su naveli organizatori,”ograničenja slobode kretanja i druženja, nametanja fizičke distance i uskraćivanja fizičkoga kontakta” / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora oštro osuđuje eksces koji se dogodio na Trgu bana Jelačića u Zagrebu tijekom subotnjeg prosvjeda protiv javnozdravstvenih mjera u borbi s epidemijom koronavirusa.

Naime, tada je okupljena masa ljudi onemogućila prolaz vozilu Hitne pomoći, čime je privremeno onemogućila medicinski tim Hitne pomoći da pruži pomoć osobi koja se onesvijestila tijekom demonstracija na Trgu. Prosvjednici su također vozilo Hitne pomoći gađali plastičnim čašama.

Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin, naglašavaju iz Liječničke komore. Pored toga, Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao. Odredbe Kaznenog zakona koje definiraju ovo kazneno djelo stupile su na snagu 1. siječnja prošle godine. Sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi.

HLK još jednom upozorava hrvatsku javnost da širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Hrvatski liječnici, udruženi u Liječničku komoru, pozivaju sve građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera.

Iznošenje medicinski i znanstveno neutemeljenih tvrdnji o pandemiji bolesti COVID-19, čemu smo svjedočili na subotnjem prosvjedu predstavljaju eklatantan primjer obmanjivanja javnosti te izrazito društveno neodgovorno ponašanje.

Hrvatska liječnička komora naglašava da provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih i izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava.

HLK ponovno upućuje jasan apel građanima: “Držite razmak, nosite maske, perite ruke, i izbjegavajte veća okupljanja!”, stoji u priopćenju za medije Hrvatske liječničke komore dostavljenom u subotu 5. rujna.