Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska misa u Kopenhagenu

Kopenhagen (IKA)

Nacionalni ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić posjetio je u subotu i nedjelju, 11. i 12. svibnja, zajednicu hrvatskih katolika koja se okuplja u crkvi Srca Isusova u Kopenhagenu, a koju odnedavna vodi hrvatski franjevac konventualac fra Tomislav Cvetko.

U franjevačkoj međunarodnoj zajednici, koju uz fra Tomislava čine i fra Tomaž Majcen iz Slovenije i fra Ariel Bejo s Filipina, susreo se u subotu i s mjesnim biskupom Czeslawom Kozonom, koji je izrazio podršku integraciji i dušobrižništvu na materinskom jeziku novopridošlih Hrvata u zajednicu.
Na nedjeljnom misnom slavlju, uz sedamdesetak vjernika, dr. Markića i p. Tomislava Cvetka, sudjelovali su i svećenik Kopenhaške biskupije Mate Rađa i bogoslov Filip Mikić, članovi Neokatekumenskoga puta, a zajedno s djelatnicima Veleposlanstva nazočna je bila i veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj Tina Krce, koja se okupljenoj zajednici obratila s nekoliko rijeci na druženju poslije misnog slavlja.


Obraćajući se nazočnima na misnom slavlju, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić potaknuo je prisutne na zauzeto sudjelovanje u životu vjerničke zajednice koja slavi Misu na hrvatskom jeziku, istaknuvši kako upravo Euharistija gradi i učvršćuje vjerničko zajedništvo. Iznio je i nekoliko primjera iz hrvatske inozemne pastve gdje je upravo iz redovitih okupljanja na euharistijska slavlja izrasla i nastala hrvatska katolička misija na određenom području.
Nakon što je Misija u Kopenhagenu prije desetak godina zatvorena, hrvatske katolike je jednom mjesečno posjećivao vlč. Vladimir Švenda iz HKM Malmö, a dolaskom novih i mlađih vjernika ukazuje se potreba za intenzivnijom pastoralnom skrbi, čemu se hrvatski katolici u Kopenhagenu i nadaju ohrabreni dolaskom fra Tomislava Cvetka.