Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Zagreb (IKA)

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavi misu u 10 sati u svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u suslavlju čuvara svetišta i udbinskog dekana vlč. Josipa Šimatovića.

Na Dan neovisnosti, župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću slavi 50. obljetnicu župe i blagdan Gospe od Ružarija, suzaštitnice župe. Misu u 10.30 predvodi vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

U dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati misu, uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske i blagdan suzaštitnika Dubrovačke biskupije sv. Srđa i Baha, predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Misa zahvalnica za Domovinu služena je u katedrali Sv. Vida u Rijeci u 7 sati, a predvodio ju je rektor riječke katedrale mons. dr. Matija Matičić.

Dan neovisnosti  proglašen je državnim praznikom u znak sjećanja na dan kad je Hrvatski sabor 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Hrvatski sabor u Odluci je naglasio i da „Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ“.  Na istoj saborskoj sjednici izglasano je i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ta značajna saborska odluka donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su 7. listopada 1991. povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumskim prostorijama zgrade INA-e u Zagrebu.