Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: dan-neovisnosti

Misa povodom Dana neovisnosti u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Povodom državnog blagdana Dana neovisnosti RH preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu-Dubovcu u utorak 8. listopada u koncelebraciji s ocem Mariom Škrtićem, pavlinskim provincijalom u Hrvatskoj, te mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Misa za Domovinu u crkvi Sv. Marka prigodom Dana neovisnosti

„Sigurno da je nezaobilazna ona politička, ali je puno važnija duhovna neovisnost iz koje je rođena i ona formalno pravna. I baš tu se s pravom pitamo koliko smo neovisni. Istina, puno je toga što pokazuje znakove izvanjske neovisnosti, ali su duboki tragovi ovisnosti, ponajprije ovisnosti o neistinama iz doba Jugoslavije, neistine koje su bile polazište za gušenje hrvatske slobode, neistine koje su nanosile bol i hranile ratna stradanja“, rekao je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u homiliji na misi za Domovinu prigodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske slavljenoj u ponedjeljak 8. listopada u crkvi Sv. Marka Evanđeliste na zagrebačkom Gornjem gradu.

Biskup Bogović na Dan neovisnosti slavio misu na Udbini

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predslavio je u ponedjeljak 8. listopada misu u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini povodom Dana neovisnosti. Suslavio je čuvar svetišta i udbinski dekan Josip Šimatović te župni vikar Pero Burečić. Misom je ujedno i zaključena prva međunarodna likovna kolonija u svetištu Crkve hrvatskih mučenika pod vodstvom akademskog slikara Mate Ljubičića iz Zadra.

Misa na Dan neovisnosti u Vinkovcima

Svečano euharistijsko slavlje u prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak 8. listopada u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić, u koncelebraciji domaćega župnoga vikara Nikole Kaurina.