Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa na Dan neovisnosti u Vinkovcima

Vinkovci (IKA )

Svečano euharistijsko slavlje u prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske u ponedjeljak 8. listopada u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić, u koncelebraciji domaćega župnoga vikara Nikole Kaurina.

Mons. Pranjić je u kratkom povijesnom osvrtu rekao kako je nakon završetka Drugoga svjetskoga rata pobjednička velika trojka Roosevelt, Churchill i Staljin, krojila granice Europe i europskih zemalja, stvarala nove granice. „U to vrijeme su nam htjeli uzeti Istru i prikloniti je Italiji, ali smo odlučno ustali. Među prvima koji je branio interese hrvatske Domovine bio je poznati svećenik mons. dr. Božo Milanović, koji je tada dokumentirao da je Istra uvijek bila i ostala hrvatska, i ostala je do dana današnjega, i tako će i biti. Htjeli su nam drugi uzeti i dio Baranje, pa smo i tu imali problema. Onda je došla 1991. godina kada se vidjelo da se nešto sprema. Osjećali smo svi da se nešto čudno nadvilo na Domovinu Hrvatsku, i tada je počeo rat, jedna od najvećih agresija u povijesti na jednu suverenu zemlju kao što je bila RH, od strane velikosrpskoga i crnogorskoga agresora, i njihovih paravojnih formacija, koje su počele sve razarati. U 1istopadu mjesecu te godine su raketirali i Banske dvore, pokušavajući tako zastrašiti hrvatski narod da odustane od svoje namjere – da može biti svoj na svome. I zato je Dan naše neovisnosti veliki povijesni trenutak za koji su zaslužni tadašnja vlast na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i Sabor RH, koji su donijeli povijesnu odluku prekida svih pravnih, ekonomskih i političkih odnosa s bivšom, tada već raspadnutom Jugoslavijom, i proglasili samostalnost naše hrvatske Domovine“, rekao je mons. Pranjić.


Prisjetio se i kako je, nakon te povijesne odluke bilo u Vinkovcima. „Danas s ponosom spominjemo tu odluku koja je ostvarena radi toga što smo imali mudro vodstvo i što smo imali i stvorili pravu elitnu Hrvatsku vojsku i policiju koja je odmah stala u obranu hrvatskoga naroda, naših granica. Dobro znamo kako je sve završilo. Zato danas želimo na ovaj oltar staviti našu Domovinu Hrvatsku, sva njezina stradanja, sve njezine grobove, prolivene suze, sve naše nestale za čiju sudbinu ne znamo, čak i poslije Drugoga svjetskoga rata, i tolike još iz Domovinskoga rata. Želimo zahvaliti Bogu koji nas je čuvao i sačuvao na ovim prostorima, i posebno zahvaliti Majci Božjoj, čija se pomoć na posebna način osjetila u teškim trenutcima Domovinskoga rata. Neku večer je bila jedna emisija o tome kako se raspala Jugoslavija u kojoj je bio prvi plan onih koji su planirali osvajanje Hrvatske i ostvarenje tzv. Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, da su sve cijevi okrenute najprije prema Vinkovcima, i da je bio prvi plan zauzeti Vinkovce, a onda krenuti uz obale Save, sredinom Hrvatske do njihove zamišljene granice, njihovih snova koji se nikada neće ostvariti. Danas iskreno i od srca zahvalimo Bogu i Majci Božjoj. Zahvalimo i hrvatskim braniteljima za njihove živote i za njih se danas pomolimo. Neka dragi Bog čuva našu Domovinu i neka je Majka Božja uvijek štiti kao i do sada“, zaključio je mons. Pranjić.
Prije završnoga blagoslova otpjevana je hrvatska himna, a pjevanje je predvodio domaći župni Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom profesoricom Dubravkom Vukovarac. Na misi su se okupili i predstavnici gradske i županijske vlasti, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i roditelji čiji su sinovi poginuli za obranu i spas naše Domovine.

Ključne riječi:
Dan neovisnosti misa Vinkovci