Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović: Čuvajmo se ovisnosti o nasilju i laži a širimo kult križa

Udbina (IKA)

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predvodio je u utorak 8. listopada misu u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u povodu Dana neovisnosti.

Suslavili su župnik Gračaca fra Ivan Šimunac i župni vikar župe sv. Nikole na Udbini vlč. Pero Burečić, dok je čuvar svetišta i udbinski dekan predvodio liturgijsku glazbu na orguljama i župni zbor. Na misi su se okupili i sudionici druge međunarodne likovne kolonije u svetištu Crkve hrvatskih mučenika pod vodstvom akademskog slikara Mate Ljubičića iz Zadra.

Danas zahvaljujemo Bogu na daru neovisnosti, postali smo neovisni od sila koje su nam bile na štetu razvoja. Bog nam je pomogao da postanemo samostalni a ne ovisni, istaknuo je biskup Bogović i upozorio: „Dobro je da smo ovisni o dobru, a loše kad smo ovisni o zlu. To umnogome ovisi o našem odnosu prema križu, jesmo li spremni prihvatiti njegove teškoće ili da živimo lagodno, što nam u konačnici ne daje slobodu.

U ovoj smo crkvi razvili tu ideju o otajstvu križa koji je kroz povijest bio vezan za naš narod i davao mu slobodu. Teško je shvatiti put križa, nisu ga odmah shvaćali ni apostoli. Tko danomice ne prihvaća križ, nije Isusov učenik, a tu misao su shvatili i naši branitelji. Oni nisu bježali u Njemačku, već su ostajali braniti domovinu, prihvaćali su ono teško za svoj narod. Otajstvo križa svijetli u našim životima pa je tako i ova crkva nastala u njegovu obliku, po uzoru na najstariju hrvatsku crkvu u Ninu“.

Biskup se osvrnuo i na opasni kult puške, sile i laži koji je mnoge bez suda i optužbe pogubio, ne gledajući dostojanstvo čovjeka. Upravo ga mi ovdje, na Svehrvatskom grobu želimo vratiti, pod križem, i spasiti ih.

„Čuvajmo se ovisnosti o nasilju i laži a širimo kult križa“, pozvao je biskup Bogović, istaknuvši da je ta ideja bila i motiv gradnje te crkve.

„Bogu trebamo zahvaliti na hrabrim ljudima koji su noseći križ izvojevali slobodu“, zaključio je biskup.

Ključne riječi:
Bogović Dan neovisnosti Udbina