Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: biskup-u-miru-mile-bogovic

Kardinal Puljić izrazio sućut povodom smrti biskupa Bogovića

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić Vinko uputio je u nedjelju 20. prosinca izraze sućuti gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću povodom smrti umirovljenog biskupa Mile Bogovića. Poruku kardinala Puljića, objavljenu na mrežnoj stranici Vrhbosanske nadbiskupije, prenosimo u cijelosti.

Biskup Rogić predslavio Gospu Karmelsku-Ribarsku u Senju

Šibenski biskup i senjski sin Tomislav Rogić predslavio je u srijedu 16. srpnja središnju proslavu blagdana Gospe Karmelske ili Ribarske kako ju nazivaju u Senju u suslavlju domaćeg ordinarija Zdenka Križića, umirovljenih biskupa Mile Bogovića i Ante Ivasa, domaćeg župnika i profesora na riječkoj Teologiji dr. sc. Richarda Pavlića, članova drevnog senjskog kaptola na čelu s prepoštom mons. Milom Čančarom, kao i više svećenika te predvoditelja ovogodišnje duhovne priprave, profesora za đakovačkom KBF-u dr. sc. Ante Japundžića

Proslavljena 20. obljetnica Gospićko-senjske biskupije i 4. obljetnica biskupstva Zdenka Križića

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je u nedjelju, 24. svibnja u katedrali u Gospiću zahvalnicu u povodu 20. obljetnice biskupije i četvrte obljetnice njegova biskupstva, te čestitao ovaj dan svim vjernicima biskupije. Koncelebrirali su biskup u miru Mile Bogović, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić i domaći župnik preč. Mario Vazgeč, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković, posluživali su bogoslov Karlo Špoljarić i sjemeništarac Marko Butković te ministranti. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Biskupi Bogović i Šaško na tradicionalnom susretu župana Jelića i predstavnika Katoličke crkve s prostora Karlovačke županije

Tradicionalni božićno-novogodišnji susret karlovačkog župana Damira Jelića i njegovih suradnika s predstavnicima Katoličke crkve s prostora Karlovačke županije koja pokriva tri (nad)biskupije, Zagrebačku, Gospićko-senjsku, i Sisačku održano je 17. prosinca, a primanju su nazočili pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović te većina dekana s prostora županije.

Holywin i upoznavanje s djelovanjem bl. Ivana Merza u Gospiću

Duhovni program Holywin u župi Najveštenja BDM održan je 31. listopada, a započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio vlč. Mario Vazgeč. Nakon mise vjernici, posebice mladi, okupili su se u dvorani Biskupijskog Caritasa gdje su gledali dokumentarni film o životu i djelovanju bl. Ivana Merza.

Biskup Bogović održao misu na glagoljici u Senju

Obilježavanje spomena na hrvatsku glagoljicu u Senju započelo je u nedjelju 27. listopada misom na staroslavenskom koju je predslavio gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, a nastavit će se u utorak 29. listopada predstavljanjem njegove zadnje knjige „Glagoljica-bitna odrednica hrvatskog identiteta“.

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sveti Mihovil proslavljen u Šibeniku

Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u nedjelju 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom misnim slavljem i procesijom koju je predvodio hvarski biskup Petar Palić.

1 2