Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić predslavio Gospu Karmelsku-Ribarsku u Senju

Senj (IKA)

Šibenski biskup i senjski sin Tomislav Rogić predslavio je u srijedu 16. srpnja središnju proslavu blagdana Gospe Karmelske ili Ribarske kako ju nazivaju u Senju u suslavlju domaćeg ordinarija Zdenka Križića, umirovljenih biskupa Mile Bogovića i Ante Ivasa, domaćeg župnika i profesora na riječkoj Teologiji dr. sc. Richarda Pavlića, članova drevnog senjskog kaptola na čelu s prepoštom mons. Milom Čančarom, kao i više svećenika te predvoditelja ovogodišnje duhovne priprave, profesora za đakovačkom KBF-u dr. sc. Ante Japundžića

Svečanost slavlja uzveličao je katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića. U kasnijoj  procesiji središtem Senja sudjelovali su brojni hodočasnici.

Biskup Rogić je izrazio zadovoljstvo da nam je štovanje Gospe Karmelska postalo dio naše tradicije i vjere koju smo primali kroz život i da ju dalje prenosimo.
“Ova proslava kao da je i naš pohod na brdo Karmel. Tražimo stalni zagovor Isusove i naše majke, zaštitnice naše vjere koja otvara vrata raja i vodi nas putem vječnosti. Ona je sve predala Bogu, a riječ Božju je slušala i čuvala”, poručio je biskup Rogić te podsjetio na nedavno hodočašće Šibenske biskupije u Svetu zemlju gdje se na brdu Karmel hodočasti koračanjem, klečanjem, hodanjem i prinosom žara molitve Gospi.
“Tu se vjera jača kao kod majke koja rađa, doji i uči prve korake dijete pri čemu ustrajava. Ima li sve ovo smisla?”, zapitao se propovjednik jer svatko brine samo za sebe.

“Važnije je imati, nego biti. Živimo u vremenu strahova i nepredvidljivosti u kome je potrebno obraćenje i traženje odgovora od Boga. Vjeru kao dar i snagu treba čuvati i prenositi u tajni svetih sakramenata. U liku Blažene Djevice Marije vidimo što znači biti siromašan, i ponizan cijelog života. Ona pokazuje što znači biti krotak pred Bogom i što je lice milosrđa, od svadbe u Kani Galilejskoj pa do njegova raspeća. Marija je primjer čista srca i mirotvorstva”, kazaoje biskup Rogić.
Zatim je iznio brojne želje i zagovore Majci Božjoj. Da se začeta djeca rađaju, da nas isprosi mudrost života odnosno jasnoću razabiranja što je dobro, a što zlo, da Gospa Karmelska svojim zagovorom osigura da cijeli svijet živi u slozi i zajedništvu svih kršćana, za sav svijet i mir među narodima, za prestanak epidemije, da tehnički napredak ne ugrozi ljudsku dušu.
Nakon mise uslijedila je svečana procesija ulicama drevnog biskupijskog središta Senja s kipom Gospe Ribarske nakon čega je u završnoj molitvi ispred senjske katedrale predvodnik trodnevnice, dr. sc. Ante Japundžić poručio:
„Lijepa je i bogata tradicija štovanje Marije u našem narodu. Nastojmo da to štovanje bude ukorijenjeno na vjeri i da nas ona izgrađuje. Neka nas vjera nosi prema naprijed. Izgrađujmo se u Marijinoj školi vjere i ljubavi koja nas unatoč raznim  kušnjama i nevoljama svakodnevnog života izgrađuje i da nam vjera bude djelotvorna.

Dr. Pavlić je kao domaćin na kraju zahvalio svima koji su doprinijeli ovogodišnjoj proslavi Gospe Ribarske.