Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za žrtve potresa i tsunamija u Indoneziji

Zagreb (IKA )

Odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka Caritasu Indonezije, za aktivnosti žurnog zbrinjavanja i medicinske pomoći žrtvama potresa i tsunamija, iz Fonda za hitne Intervencije poslano je 10.000 eura.

Jaki potres koji je 28. rujna pogodio obale otoka Sulawesi u Indoneziji prouzročio je razoran cunami u kojem je u širem području grada Palu, regije Donggala i provincije Gorontalo do sada smrtno stradalo više od 1550 osoba, izmješteno je više od 48.000, a procjenjuje se da je direktno ugroženo više od 650.000 ljudi.

Prema podacima Caritasa Internationalis, velik broj ljudi u naseljima razorenim potresom i poharanim cunamijem i dalje je odsječen, dostupan jedino pješke, što znatno otežava dostavu nužne pomoći i procjenu razmjera stradanja. U pružanje pomoći uključena je šira Caritasova mreža – Caritas Indonezija uspostavio je koordinacijski centar za transport humanitarne pomoći u Makassaru, a Caritas Njemačke 4. listopada na teren je uputio medicinski tim od 40 ljudi. Na terenu je nazočan i Američki Caritas – CRS.

Hrvatski Caritas tradicionalno sredstvima iz Interventnog fonda odgovarajući na apel za pomoć objavljen preko mreže Caritasa Internationalis, ali i pozivajući vjernike i građane dobre volje poziva na solidarnost sa stradalima.

Stoga je uputio poziv vjernicima, župama, hrvatskim građanima i tvrtkama koji mogu i žele putem Caritasove mreže solidarno poduprijeti napore u skrbi za stradale u Indoneziji da svoje novčane priloge daruju: uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 510, svrha uplate: Indonezija; telefonskim pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen) i darom u župi.

Hrvatski Caritas već ima iskustvo pomaganja stradalima od posljedica razornog cunamija koji je godine 2004. pogodio desetak južnoazijskih zemalja uključujući Indoneziju, Tajland i Indiju, kojima je pomogao s po 30.000 eura. Većinu sredstava prikupljenih u toj akciji namijenio je projektima žurne i razvojne pomoći u Šri Lanki. Hrvatski i Njemački Caritas zajedno su financirali Projekt obnove i izgradnje 50 kuća u Pallanseni, ribarskom naselju u blizini grada Negombo, 40-ak km udaljeno od glavnog grada Colomba, na zapadnoj obali Šri Lanke. Za projekte obnove stradalog stanovništva i infrastrukture u Šri Lanki, HC je domicilnom Caritasu stavio na raspolaganje 2.200.000 kuna. Od tog je iznosa za lokalnu zajednicu gradića Tangalle, a za kupovinu 60 ribarskih brodica-katamarana, ribarskih mreža i opreme, plinskih kuhala, madraca, šatora, školske opreme i dječjih školskih uniformi, utrošeno 370.000 kuna.

Ključne riječi:
Hrvatski Caritas Indonezija