Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama prodajom božićnih drvaca na glavnom zagrebačkom trgu prikuplja sredstva za siromašne obitelji

Zagreb (IKA)

U sklopu 18. nacionalnoga humanitarnog programa «Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu» Hrvatski Caritas u suradnji s «Hrvatskim šumama» i Gradom Zagrebom organizira promotivno-humanitarni događaj u sklopu kojega će se Zagrepčankama i Zagrepčanima u subotu 14. prosinca od 8 do 14 sati na Trgu bana Jelačića – oko spomenika - nuditi božićna drvca kako bi se prikupila pomoć za siromašne obitelji diljem Hrvatske.

Nabavljajući drvca s korijenom, građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi, ali i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 200 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke od 100 do 150 cm i to po cijeni od 100 do 170 kuna. Za svako drvce moguće je dati i više od predloženog iznosa, ali i kupiti ga te namijeniti obitelji u potrebi.

Volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e te učenici Nadbiskupske klasične gimnazije (NKG) pomagat će Zagrepčankama i Zagrepčanima da izaberu božićno drvce za svoj dom, odnijeti im ga do prijevoznog sredstva a, za one kojima je to nužno, omogućen je i besplatan prijevoz drvaca do kućnih vrata.

Hrvatski Caritas će na prigodnim štandovima nuditi i svoje promotivne materijale: narukvice, privjeske, kartice, šalice i vrpce, a dobrovoljni prilozi namijenjeni su također siromašnim obiteljima. Učenici NKG-a na svojem će štandu građanima predstaviti svoj projekt «Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe» i inicijative vezane uz prekomjerno služenje mobitelima te razvrstavanje i recikliranje otpada.

Ovom događaju na Trgu bana Jelačića, uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatske katoličke mreže, kao gosti-podupiratelji-promotori potporu će – uz zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, Damira Miškulina, voditelja Uprave šuma Podružnica Zagreb – među ostalima dati i Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, Ana Konjuh, hrvatska teniska FED Cup reprezentativka i Marija Anzulović, bivša odbojkaška reprezentativka i trenerica te Ante Cash i Marin Periš iz «Božanstvene komedije», a očekuju se i simpatizeri i podupiratelji iz svijeta svijeta umjetnosti, medija i znanosti.

Tijekom višesatnog programa, koji medijski prati Hrvatska katolička mreža, Zagrepčanke i Zagrepčane će animirati i s gostima prigodno razgovarati Tanja Maleš, urednica i voditeljica na Hrvatskome katoličkom radiju.

Ravnatelj Hrvatskog Caritas mons. Fabijan Svalina s nedavne je konferencije za novinare pozvao Zagrepčanke i Zagrepčane da u subotu dođu na Trg bana Jelačića, gdje će tijekom prijepodneva privremeno niknuti šuma božićnih drvaca. Pozvao ih je da kupe jedno božićno drvce svojoj obitelji ili pak za neku od siromašnih obitelji kojoj žele pomoći te na taj način u vrijeme došašća učine nešto dobro za druge.

„Pomažući zajedno moći ćemo ostvariti ono što sami nikada ne bismo mogli i obiteljima koje se bore poslat ćemo poruku da su nam važne, da u svojim teškoćama nisu same i da Isusovo rođenje, koje u Božiću slavimo, našom djelatnom ljubavlju – Caritasom – i danas postaje životna zbilja“, poručio je mons. Svalina.

Glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić rekla je da ih građani od početka prosinca zovu i pitaju hoće li biti humanitarne prodaje drveća. „Hrvatske šume pripremile su 200 stabala. Ona su živa pa tako ova akcija, uz materijalnu i duhovnu dimenziju, ima i ekološku dimenziju. Stabla se mogu ponovno zasaditi, koristi i sljedećeg Božića ili kompostirati i hraniti neka nova drveća“, naglasila je Juričić Musa.