Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski hodočasnici na proslavi 20. obljetnice posvete svijeta Božjemu milosrđu u Krakovu

Krakov (IKA)

Vjernici Župe sv. Martina iz Dugog Sela sa svojim župnikom vlč. Ivanom Valentićem, od 16. do 20. kolovoza hodočastili su u Poljsku. Prva postaja hodočasničkog puta bilo je Svetište Božjega milosrđa u krakovskim Łagiewnikima, gdje su hodočasnici, u srijedu 17. kolovoza sudjelovali u svečanoj misi proslave 20. obljetnice posvete svijeta Božjemu milosrđu i zatvaranja Godine jubileja u spomen na posvetu koju je učinio papa Ivan Pavao II. na svom posljednjem pohodu Domovini, 2002. godine.

Tim činom, Veliki Papa, odaslao je jasnu i snažnu poruku kako je čovjeku i čovječanstvu neophodno Božje milosrđe.

I ovu misu proslave jubileja – prva je služena u nedjelju, 14. kolovoza s brojnim hodočasnicima iz cijeloga svijeta – predvodio je mons. Marek Jedraszewski, krakovski nadbiskup i metropolit u zajedništvu s brojnim svećenicima iz Poljske, te iz Mađarske, Ukrajine, Bjelorusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske.

U homiliji mons. Jedraszewski se prisjetio riječi iz homilije sv. Ivana Pavla II., izrečenih prije dvadeset godina, da se i mi poput Salomona kad je Bogu predavao Jeruzalemski hram da se Jahve u njemu nastani, možemo upitati: „Ali zar će Bog doista boraviti s ljudima na zemlji? Ta nebesa ni nebesa nad nebesima ne mogu ga obuhvatiti, a kamoli ovaj dom što sam ga sagradio. (1 Kr 8, 27). Da, na prvi pogled povezivanje Božje prisutnosti s određenim mjestom može se činiti neprimjerenim. Ipak, treba znati da i vrijeme i mjesto u potpunosti pripadaju Bogu. I makar u svakom trenutku i čitav svijet možemo smatrati Njegovim hramom, ipak postoje vremena i mjesta koja Bog odabire da bi ljudi u njima na poseban način mogli doživjeti Njegovu prisutnost i Njegovu milost“. I Bog je odabrao Łagiewnike!, istaknuo je nadbiskup. I na tom mjestu koje je Bog izabrao, djeluje Duh Sveti, otkrivajući potpunu istinu o Kristovu Križu koji govori kako je velik i strašan svaki grijeh. Istovremeno, Duh Sveti na ovome mjestu progovara kako je veliko praštanje Boga i Njegove milosrdne ljubavi koja se očituje u križu Njegova jedinorođenoga Sina.

U molitvi vjerničkoj zaziv za sve one koji dolaze na ovo sveto mjesto na hrvatskom jeziku pročitao je bogoslov Marko Stjepanović, a Jelena Vuković, tajnica Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa za prinos darova predala je mons. Jedraszewskom knjigu Bože, milosrdni Oče, s nadbiskupovim razmatranjima o molitvi Čina posvete svijeta Božjemu milosrđu pape Ivana Pavla II., u prijevodu na hrvatski jezik. Knjiga je to koja ostaje kao uspomena na zajednički hod svih štovatelja Božjega milosrđa u povodu 20. obljetnice posvete svijeta Božjemu milosrđu, koja će se na poseban način obnoviti i u Hrvatskoj, na 9. nacionalnom susretu štovatelja Božjega milosrđa, na blagdan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada 2022. u hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Na kraju mise izmoljen je čin posvete svijeta Božjega milosrđa na više jezika. Dio molitve na hrvatskom jeziku pročitao je vlč. Ivan Valentić.

Hodočasnički put sljedećih dana obuhvatio je Centar sv. Ivana Pavla II. Ne bojte se! u Krakovu, Wadowice, mjesto rođenja i krštenja sv. Ivana Pavla II. te Svetište Gospe Jasnogorske u Czestochowi.