Budi dio naše mreže
Izbornik

Članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva pohodili grkokatoličku katedralu u Križevcima

Križevci (IKA)

U sklopu tradicionalnog godišnjeg proljetnog posjeta jednom gradu u blizini Zagreba, članovi podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva „Branimir Richter“ iz Zagreba, u subotu 1. svibnja, pohodili su Križevce, a između ostaloga posjetili i grkokatoličku katedralu Presvete Trojice te se susreli s vladikom križevačkim Milanom Stipićem.

Posjet je započeo svetom liturgijom u katedrali koju je služio vladika Milan Stipić uz susluženje katedralnog župnika o. Mihajla Simunovića i kancelara o. Vladimira Simunovića te đakona Ivana Skalivskyog. Sudjelovali su i katedralni pjevači.

Biskup je u propovijedi pozdravio članove HKLD-a, upozorio na spomendan sv. Josipa Radnika i vazmeno vrijeme u kojem se nalazimo, a koje nas potiče da i sami upremo oči u vječnost koju nam je Krist osigurao. Poslije liturgije biskup Milan je HKLD-ovcima predočio nastanak Križevačke eparhije i Križevaca kao grkokatoličkog biskupskog sijela. Ukazao je na umjetničku vrijednost katedrale i zanimljive pojedinosti njezinog renoviranja s kraja 19. st.

Sačuvane predmete bogatog crkvenog inventara iz vremena prije obnove posjetitelji su mogli pogledati u biskupskom dvoru. U znak zahvalnosti za zajedničku molitvu, blagoslov i ugodno druženje Predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak darovao je biskupu sliku iz Umjetničke zbirke HKLD-a „Antun Švajger“. Bila je ovo također prilika da se Podružnica zahvali grkokatolicima za gostoprimstvo u zagrebačkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda, gdje članovi Podružnice zajedno s Hrvatskim katoličkim društvom medicinskih sestara i tehničara redovito od 2017. obilježavaju Dan života.