Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski katolički radio nagrađen za akciju "Srcem za Banovinu"

Zagreb (IKA)

Na Danima Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN) u Svetom Martinu na Muri u utorak 23. studenog akcija Hrvatskog katoličkog radija "Srcem za Banovinu" proglašena je jednom od najboljih u protekloj godini.

Nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb, a potom i Banovinu, Hrvatski katolički radio (HKR) od 11. do 25. siječnja 2021. godine uključio se, u suradnji s Hrvatskim Caritasom, u akciju slanja apela za prikupljanje pomoći stradalima na Banovini. Kroz dva tjedna, svakodnevno do 10 do 14 sati, reporteri Ante Novak, Hrvoje Josip Bišćan, Paula Stier, Filip Ećimović, Branimir Gubić i Ivica Blažević svojim su terenskim javljanima u program uživo te reportažama upoznavali slušatelje s potrebama potresom pogođenih područja, s predanim radom brojnih volontera i stručnih službi te velikim dobrim djelima malih ljudi. U realizaciji programa sudjelovali su dežurni voditelji i koordinatorica obrade materijala Katarina Varenica.

“Upravo ova akcija potaknula je mnoge na dostavu pomoći ili volontiranje u skladištu Caritasa Sisačke biskupije.  Posebnost dvotjednog posebnog programa HKR-a “Srcem za Banovinu” bila je i tekstualna verzija akcije za portal Hrvatske katoličke mreže (hkm.hr) na kojem su radijski sadržaji pretočeni u fotopriče i reportaže s nakanom dopiranja do pratitelja i na Internetu, ali i na društvenim mrežama”, kazao je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić.

Uz to, urednik glazbene redakcije HKR-a Slavko Nedić napisao je glazbu za pjesmu „Banovina u srcu“ koja govori o nadi za taj kraj, a koju su otpjevali Dražen Žerić Žera, Marko Vukes, Zlatan Čehić Čeha, Toni Janković, Mladen Burnać i Vladimir Kočiš Zec, a aranžmanski je pjesmu upotpunio Dragomir Herendić Dragianni.

Inače, uz HKR-ovu akciju “Srcem za Banovinu”, najboljim akcijama proglašene su i akcije Radio Slavonije “Dan planeta Zemlje: za ljepši svijet posadi jedan cvijet, a prvo, posadi jedno drvo” te  akcija Novog radija Zadar “Jaje po jaje – Novi za Cukriće daje”.

Zlatni mikrofon za najbolju radijsku emisiju u Hrvatskoj osvojila je emisija “2u1” Radio Istre, a u kojoj se prvenstveno sa slušateljima ali i gostima komentiraju najaktualnije teme u društvu. Dodijeljena su i dva srebrna mikrofona. Jedan je otišao na Radio Ogulin za emisiju “Sreća najveća” autorice Mihaele Milanović Poljak, a drugi na Radio Samobor za emisiju “Ključ uspjeha” urednika Edija Kirschenheutera. Brončanim mikrofonom nagrađena je emisija “Radio esspresso” studentskog radija UNIDU Sveučilišta u Dubrovniku.

Najbolje jinglove imaju radijske postaje Obiteljski radio Ivanić, Hrvatski radio Vukovar i Radio Bljesak, a najbolje internetske stranice Radio 105, Radio Megaton i Radio Nova Gradiška.

Odluke o nagradama donio je stručni žiri HURiN-a u kojem su bili Dijana Koller, novinarka s dugogodišnjim radijskim iskustvom te dr. sc. Zdravko Kedžo, profesor medijskih kolegija na Sveučilištu Dubrovniku.

Nagrade su dodijeljene i radijskim postajama koje slave jubilarne obljetnice postojanja. Trend Radio Karlovac slavi 15 godina rada a Radio Labin iz Labina 25. 30 godina postojanja slave Radio Istra i Radio Novska, 50 godina Radio Stubica a 55 godina sa svojim se slušateljima druže Radio Ludbreg, Radio Križevci, Radio Našice i Županijski Radio Virovitica.

Predsjednik HURiN-a Željko Švenda čestitao je nagrađenima i istaknuo da lokalne radijske postaje dalje proizvode kvalitetan medijski sadržaj bez obzira na pandemiju i otežane uvjete poslovanja te da uživaju veliko povjerenje slušatelja.

Dane HURiN-a organizira Hrvatska udruga radijskih nakladnika. Okupili su stotinjak sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja i regulatornih agencija koji su raspravljali o primjeni novog Zakona o elektroničkim medijima, programu i poslovanju radijskih postaja u vrijeme pandemije te o DAB+ tehnologiji. Partneri događaja su Zaklada Konrad Adenauer i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. HAKOM je i pokrovitelj HURIN-ovih novinarskih i godišnjih nagrada a Odašiljači i veze laureate su darivali DAB+ prijemnicima.