Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu

Lourdes (IKA)

Misnim slavljem pred Špiljom ukazanja, pobožnošću križnog puta i paljenjem zavjetne svijeće u četvrtak 12. svibnja obilježen je prvi dan 28. Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdesu, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

Na hodočašću sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, vatrogasci, hrvatski vojni invalidi i hrvatski branitelji te predstavnici Ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

„Mi kao hodočasnici u ovom svetištu osjećamo Božju blizinu i nazočnost na osobit način u Lourdesu, gdje se neznatna službenica Gospodnja, Blažena Djevica Marija, susrela s neznatnom djevojčicom, Bernardicom Soubirous. Radost je naša još veća jer je ovo prvi put nakon početka pandemije“, naglasio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan te nastavio: „Želimo se na ovom hodočašću otvoriti svjetlu Božje ljepote i milosrđa kako bi posve ispunio naša srca“.

Govoreći o znakovima Lourdesa, biskup Bogdan je istaknuo da tamo Marijina blizina i majčinska briga postaje vidljiva i opipljiva „preko mnoštva gorućih svijeća, preko čudesnog izvora vode, preko ove posebne špilje koja čuva spomen na susret Marije i Bernardice“. Pozvao je hodočasnike da dozvole da ih svaki od ovih znakova uvede u otajstvo Božje milosne i spasonosne nazočnosti.

Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike i vjernike poziva, naglasio je biskup Bogdan, je da otvorimo naša srca te da pozornije osluškujemo Božju riječ. Zatim je uslijedila pobožnost križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić. Tema razmatranja križnog puta bio je izazov roditeljima i djeci od ispraznosti suvremenog života, u kojem se gube prave vrijednosti, a utjeha traži u lažnim vrijednostima.

U nagovoru na kraju križnog puta nadbiskup Vukšić je pozvao hodočasnike da u svakodnevnom životu izaberu pravu stranu te da ne budu bezlična većina koja osuđuje – kao nekad Isusa. Pozvao ih je da budu oni koji će pomoći bližnjemu. Nadbiskup Vukšić naglasio je da križni put nije samo suosjećanje s Isusovom patnjom, već se nastavlja sa svima koji danas pate i trpe. Pozvao je sve da u svakodnevnom životu današnjem čovjeku budu Šimun Cirenac, sveta Veronika, Ivan Apostol.

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes zapalio je brigadni general Ivan Turkalj, izvijestio je Vojni ordinarijati u Republici Hrvatskoj.