Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatskom predsjedništvu važan međukulturni i međureligijski dijalog, kao i suradnja s vjerskim zajednicama

Zagreb (IKA)

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je 20 siječnja u Banskim dvorima u Zagrebu u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predstavnike Vijeća biskupskih konferencija EU (COMECE) na čelu s predsjednikom Vijeća luksemburškim nadbiskupom kardinalom Jean-Claude Hollerichom te predstavnike Konferencije europskih Crkava (CEC) na čelu s predsjednikom Konferencije pastorom Christianom Kriegerom, priopćeno je na mrežnim stranicama Vlade RH.

Na sastanku su sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić te zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Uz premijera na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, kao i ministri te saborski zastupnici.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili niz aktualnih tema od značenja za budućnost Europe poput pitanja demografije, digitalizacije, ekologije i migracija. Istaknuta je važnost Konferencije o budućnosti Europe te potreba da se u njezin okvir uključe svi društveni čimbenici.

Naglašena je i važnost međukulturnog i međureligijskog dijaloga, kao i suradnja s vjerskim zajednicama, istaknuto je u priopćenju
 
Premijer Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te naglasio da će Hrvatska promicati dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja. S obzirom da polovina država članica EU-a kao i Hrvatska ima negativan prirodan prirast, predsjednik Vlade osvrnuo se na napore hrvatskog predsjedništva u osnaživanju demografske revitalizacije i položaja obitelji na europskoj razini, nakon što je demografija na zahtjev Hrvatske uključena u „Strateški program EU-a 2019.-2024.“. 
 
U pogledu zauzimanja Hrvatske za nastavak europskog puta zemalja jugoistoka Europe, razgovaralo se i o pripremama za zagrebački sastanak na vrhu na kojem će se otvoriti tema budućih odnosa Europske unije i država jugoistoka Europe.
 
Predstavnici COMECE-a i CEC-a izrazili su zadovoljstvo sastankom te su dali svoj osvrt na prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Posebno su istaknuli značenje i ulogu Europske unije u promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere i uvjerenja unutar svojih granica, kao i u odnosima s trećim zemljama, ističe se u priopćenju iz Vlade RH.

 

 

Ključne riječi:
Bozanić cec COMECE plenkovi Puljić