Budi dio naše mreže
Izbornik

I vjernici islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj sudjelovat će u inicijativi Dan molitve, posta i dobrih djela

Zagreb (IKA)

Inicijativi međureligijski Dan molitve, posta i dobrih djela u obrani od koronavirusa u Hrvatskoj će se, među ostalima, pridružiti i muslimani, koji će – po riječima predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftije prof. dr. Aziza Hasanovića – svoj ramazanski post i molitvu navedenog dana sjediniti sa svima u svijetu koji nastoje vjernički odgovoriti na opasnost koronavirusa.

Na inicijativu Visokog odbora za ljudsko bratstvo i poticaj pape Franje, upućen u nedjelju 3. svibnja ove godine, Papinsko vijeće za međureligijski dijalog pozvalo je vjernike svih religija i ljude dobre volje da se 14. svibnja molitvom, postom i dobrim djelima duhovno sjedine te na taj način povjere Bogu naša nastojanja u obrani od zaraze koronavirusom. Tom prigodom nisu predviđene nikakve zajedničke javne manifestacije, nego će svaki vjernik nastojati sabrati se u vlastitoj nutrini, pred Bogom i savješću.

Navedenog dana, piše Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, bit ćemo sjedinjeni u svijesti zajedničke vrijednosti molitve, posta i dobrih djela kao „svjedočanstva veličine vjere u Boga koja ujedinjuje razjedinjena srca i uzdiže ljudski duh“, kako naglašava Deklaracija o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot. Sadašnji trenutak „nije vrijeme ravnodušnosti, egoizama i podjela, jer cijeli svijet trpi i treba se sjediniti u sučeljavanju s pandemijom“, podsjeća papa Franjo (Poruka Urbi et Orbi na Uskrs, 12. travnja 2020.).

Inicijativi će se u Hrvatskoj među ostalima pridružiti i muslimani, koji će – po riječima muftije Aziza Hasanovića – svoj ramazanski post i molitvu navedenog dana sjediniti sa svima u svijetu koji nastoje vjernički odgovoriti na opasnost koronavirusa.