Budi dio naše mreže
Izbornik

III. svjetski dan siromaha: „Ufanje ubogih neće biti zaludu"

Zagreb (IKA)

Papa Franjo misu u povodu Svjetskoga dana siromaha slavit će danas, u nedjelju 17. studenoga u 10 sati u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.

Na misi će se okupiti siromasi u pratnji više skupina volonterskih organizacija no otvorena je i za sve vjernike i hodočasnike. Nakon mise Papa će kao i prethodnih godina ručati s oko 1500 siromašnih u Dvorani Pavla VI. u kojoj se uobičajeno održavaju audijencije, a koja se prigodno preuredi u blagovaonicu s 150 stolova. Glavni organizator inicijative je Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

Inicijative vezane uz Svjetski dan siromašnih dobivaju sve veću potporu diljem svijeta, a i u našoj zemlji sve ih je više, tako između ostalih Caritas Zagrebačke nadbiskupije tijekom studenoga i prosinca pokreće akciju za pomoć djeci samohranih roditelja.

Papa Franjo osnovao je Svjetski dan siromašnih na zaključenju Jubileja milosrđa godine 2017., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, posljednje nedjelje prije Krista Kralja, ove godine 17. studenoga.

Papina poruka za III. svjetski dan siromaha nosi naslov „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, preuzeta je iz Psalma (9, 19). U njoj Sveti Otac upozorava da se sa siromasima „postupa kao s otpadom, društvo ih danas osuđuje i odbacuje, ali oni su baštinici Božjega kraljevstva i siromaštvo ima spasotvornu moć“.

 

Ključne riječi:
Svjetski dan siromaha