Budi dio naše mreže
Izbornik

Imendansko čestitanje kardinalu Puljiću

Sarajevo (IKA)

U prostorijama Svećeničkoga doma u Sarajevu priređeno je na spomendan sv. Vinka, đakona i mučenika, 22. siječnja, imendansko čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću, prenosi nedjelja.ba.

Među sedamdesetak čestitara bili su i banjolučki biskup Franjo Komarica, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijalna glavarica Sestara Služavki Malog Isusa s. Ana Marija Kesten.

Imendansku čestitku uime nazočnih izrekao je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Spominjući da se Crkva na taj dan sjeća sv. Vinka, đakona Crkve u Zaragozi, koji je za Dioklecijanova progonstva okrutnom mučeničkom smrću umro u Valenciji, uvodno je istaknuo kako uz nasljedovanje Isusa Krista neminovno idu nerazumijevanje i kleveta. „Međutim, učenik koji svoj pogled uvijek drži usmjerenim na svog Učitelja, još bolje zna da ‘Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube’ (Rim 8,28), te stoga još zdušnije ostaje uz Isusa, i u jedinstvu s Njim izlazi iz svojih udobnosti, interesā, brigā i slave u želji da se potpuno daruje Bogu i drugima“, kazao je mons. Ćosić te za primjer stavio životno svjedočanstvo sv. Vinka koji je bio „učen, oštrouman, slatkorječiv, velikodušan i hrabar, dok ga tri španjolska grada i dan-danas svojataju za svog stanovnika“.

Čestitajući imendan kardinalu Puljiću, izrekao je zahvalu za njegovu „pastirsku službu, koju od početka pa sve do danas vršite s ljubavlju, radosno, predano i hrabro, uz stalno nastojanje da povjereno Vam stado predvodite i pratite u svim njegovim pastoralnim, karitativnim, socijalnim i inim projektima i nastojanjima, od kojih ste mnoga i sami pokrenuli, a među kojima vrijedi spomenuti nedavno završenu Prvu sinodu“.

Zaželjevši mu dug život i dobro zdravlje mons. Ćosić je zamolio kardinala Puljića da nastavi moliti „Boga za sve nas kako bismo i mi, u ovom našem dobu, mogli biti iskreni i postojani nasljedovatelji Isusa Krista, radosni i vjerodostojni služitelji Riječi, te pozorni na znakove vremena koji pred nas stavljaju nove izazove na koje najbolji odgovor, na osobnoj i zajedničkoj razini, pruža upravo vjera u Boga i Evanđelje kao mudrost života i životni orijentir“. Završno je citirao riječi pape Franje koje je tom prigodom uputio kardinalu Puljiću te zahvalio svima koji su došli to i osobno izraziti.

Kardinal Puljić svima je od srca zahvalio „na pažnji, lijepim željama, kao i na čestitki za odlikovanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića”, podsjećajući kako je slaviti imendan prigoda povezivati se u pozitivnom ozračju kroz plemenite želje, ali još važnije u molitvi jedni za druge.

„Nositi ime jednog sveca nije nikakva zasluga onoga koji slavi imendan. To je dar da tog sveca smijemo moliti i slijediti kao primjer hrabrog i ustrajnog svjedočenja za Isusa Krista. Od sv. Vinka možemo naučiti kako se nositi s dvije najopasnije zavodljivosti – prijetnjama i strahu te laskanju i ugađanju tijelu, rekao je kardinal, upozorivši kako se „Zli preko svojih suradnika često se služi ovom taktikom“. Zamolio je sv. Vinka „da nam isprosi mudrost te uspijemo prepoznati zamke zloga i potrebnu hrabrost da se odupremo svakoj zavodljivosti te da budemo postojani i vjerni Gospodinu. Neka nas kušnje ne prepadnu nego kroz njih položimo ispit vjernosti te prokušani ustrajno tražiti i vršiti volju Božju”, zaključio je kardinal Puljić, ističući kako je posebno važno to posvjedočiti u svom zvanju i poslanju jer je to put posvećenja.

Nakon zajedničke molitve okupljeni su imendansko čestitanje nastavili uz obiteljski stol.