Budi dio naše mreže
Izbornik

Imenovan apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje

Vatikan (IKA )

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u podne 31. svibnja vijest da je papa Franjo imenovao nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Tim povodom je izjavu dao i provincijal fra Miljenko Šteko.

Vatikan, (IKA) – Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u podne 31. svibnja vijest da je papa Franjo imenovao nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., umirovljenoga biskupa Varšave-Praga (Poljska), apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis.
Radi se o isključivo pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju Posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru 11. veljače 2017. i koju je on dovršio u prethodnim mjesecima.
Svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice koje je objavljeno na talijanskome i hrvatskom jeziku.
Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko je tom prigodom izjavio: „Drago mi je da i prigodom ove odluke, uime Hercegovačke franjevačke provincije, kojoj je u ovoj krajevnoj Crkvi, institucionalno i po njezinim članovima, povjerena pastoralna skrb za župu Međugorje, mogu izraziti iskrenu zahvalnost Vrhovnome Svećeniku, papi Franji, kojem pripada potpuna, neposredna i opća dušobrižnička vlast u Crkvi.” „Dosadašnjega posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje nadbiskupa Henryka Hosera, sada imenovanoga apostolskog vizitatora s posebnom ulogom i ovlastima, dočekujemo istim poštovanjem i odanošću. Spada na imenovanoga nadbiskupa, autoritetom i vlašću poslanja, davati sva razjašnjenja oko misije koju mu je povjerio papa Franjo”, istaknuo je provincijal Šteko.