Budi dio naše mreže
Izbornik

Imenovani požeški biskup Ivo Martinović predvodio križni put na Svetom Ksaveru

Zagreb (IKA)

Imenovani požeški biskup fra Ivo Martinović predvodio je križni put na Svetom Ksaveru u Zagrebu na petu korizmenu nedjelju, 17. ožujka te nakon pobožnosti održao prigodni nagovor.

Razmatranja na postajama križnog puta čitale su članice društva Hrvatska žena iz Zagreba. One su predvodile i pjevanje na misi nakon križnog puta. Sudjelovalo je oko petsto vjernika.

Imenovani biskup Martinović je u nagovoru, između ostalog, rekao:

„Draga braćo i sestre, pobožnost Križnoga puta uvijek nas povezuje s Isusom Kristom. Nije li cilj korizme da se kroz četrdeset dana obnovimo u vjeri, još više približimo Bogu i učvrstimo svoje zajedništvo s njim? Danas, na petu korizmenu nedjelju, želja nam je da naša pobožnost bude znak naše ljubavi prema Bogu, prema Kristu i njegovoj ljubavi koja nas grli, blagoslivlja i podiže. U svakoj pobožnosti Križnoga puta mi se na svoj način pokušavamo povezati s Isusom. Želimo biti blizu njega; kao da svatko, poput Veronike i Šimuna Cirenca, želi pomoći Isusu u njegovom nošenju križa i patnji.

Često su u naše križne putove utkane mnoge osobe; često smo mi utkani u križne puteve drugih. Križ može biti teret života, razne poteškoće, problemi i trpljenja, ali križ je u prvom redu ne ljubiti Boga i drugoga; odbacivati naše najbliže i one s kojima smo posebno povezani. Križ je odbacivanje i preziranje drugih. Križ je uskraćivanje ljubavi Bogu i ljudima. Koliko puta smo Bogu uskratili ljubav, koliko puta smo prezreli ljubav i dobrotu onih koji su nas ikrena srca ljubili, koji nas nisu prestali ljubiti i činiti nam dobro i onda kad su bili odbačeni zbog naše oholosti ili sebičnosti! Ne ljubiti one koji tebe ljube: to je najveći križ. Križ je ne biti blizu u životu onima kojim smo dužni biti blizu. Čini mi se da je najviše križeva u ljudskom životu zbog tvrdoće ljudskoga srca.

Godinama u korizmi možemo činiti razne i velike pokore, postove, dobra djela, druge darivati, davati milostinju i činiti žrtve, sudjelovati u pobožnostima Križnoga puta, moliti krunice, a da poslije svega toga u duši osjetimo prazninu i ne doživimo Kristovu blizinu i radost koju donosi njegovo uskrsnuće. Zaboravljamo da je razlog tomu  tvrdoća srca i uskraćivanje ljubavi prema Bogu i ljudima jer Bog traži naše srce i ništa više.

Teško nam je razumjeti i prihvatiti da križ može biti dar, milost, blagoslov i da je on izvor ljubavi. Molimo Gospodina da nas u ovoj korizmi obnovi u svojoj ljubavi. Moleći Krista raspetoga zaustavimo se pred njegovim križem i promotrimo sebe i svoju ljubav prema Njemu i ljudima.“