Budi dio naše mreže
Izbornik

„Instrumentum laboris“ Sinode o Amazoniji

Vatikan (IKA)

„Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ – tema je posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje, koja će se održati od 6. do 27. listopada. U Vatikanu se drugi put 14. svibnja sastalo Predsinodsko vijeće, s ciljem izrade dokumenta „Instrumentum laboris“, smjernica za rad Sinode.

Vijeće ima 19 članova koje koordinira brazilski kardinal Claudio Hummes, glavni govornik na Sinodi i predsjednik Panamazonske crkvene mreže. Prije održavanja same Sinode, dokument „Instrumentum laboris“ bit će poslan svim biskupima panamazonskog područja na daljnju provjeru. Njih oko stotinu sudjelovat će potom na Sinodi zajedno s biskupima iz drugih dijelova svijeta koji će predstavljati Biskupski zbor Katoličke Crkve. Biskupska sinoda o Amazoniji najavljena je prije dvije godine, a ubrzo je nakon najave započela priprema u vidu savjetovanja s biskupijama toga područja, kao i slušanja zahtjeva raznih autohtonih naroda koji tamo žive.

Kako je objasnio papa Franjo prilikom najave Sinode, u listopadu 2017. godine, glavni je cilj te posebne skupštine pronaći nove načine evangelizacije Božjega naroda na panamazonskom području, osobito autohtonih naroda koji su često zaboravljeni i bez izgleda za mirnu budućnost, među ostalim i zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska prašuma, pluća našega planeta. Panamazonija se nalazi na teritoriju devet zemalja: Bolivije, Brazila, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Venezuele, Surinama, Gvajane i Francuske Gvajane; ali njena je budućnost važna za cijeli naš planet. To je područje koje treba sačuvati od zlouporabe i ekonomskih interesa koji ne poštuju prirodu. Jednako je važna i briga o ljudima na tom području, kojih je oko 34 milijuna, a koji su izloženi brojnim rizicima, prenosi Vatican News.