Budi dio naše mreže
Izbornik

Intervju Glasa Koncila s britanskim pravnikom Jeremiah Igunnubole koji je spasio molitelje od zatvora

Zagreb (IKA)

„Sve dok sloboda govora nije savršeno načelo, društva su ranjivija na tiraniju“ - poruka je koju je uputio pravni savjetnik u ADF Internationalu iz Londona Jeremiah Igunnubole u intervjuu u ovonedjeljnom broju Glasa Koncila s nadnevkom 21. svibnja.

Britanski pravnik je za hrvatski katolički tjednik detaljno govorio kako se pravno odvijalo uvođenje tzv. tampon-zona u Ujedinjenom Kraljevstvu koje priječe zagovornike života da se mole pred klinikama za pobačaje. Za nedavna boravka u Zagrebu osvrnuo se na dva slučaja optužbi molitelja u Velikoj Britaniji, a odgovorio je i na upit o zaštiti temeljnih ljudskih prava – slobodi vjere i uvjerenja.

„Naša dragocjena prava na slobodu vjere i govora žrtvuju se na oltaru osobne autonomije i jasno je da balansiranje između konkurentskih prava dovodi do toga da su neka prava, da upotrijebimo Orwellov izraz, ‘jednakija od drugih’“, poručio je u intervjuu Glasu Koncila pravnik Igunnubole, koji je izrazio zabrinutost što se zakonodavno suspendira pravo na slobodu govora, ljudsko pravo propisano domaćim i međunarodnim pravom.