Budi dio naše mreže
Izbornik

Irski biskupi: Hrabrošću i velikodušnošću protiv koronavirusa

Armagh / Dublin (IKA)

Kako se povećava broj zaraženih od koronavirusa COVID-19 u Irskoj, priopćenjem se očitovala i Irska biskupska konferencija koja je pozvala irske vjernike na hrabrost i velikodušnost, javio je u petak 13. ožujka Vatican News.

Podsjetimo, kao što su diljem Europe škole zatvorene, isti je slučaj i u Irskoj. Ne održavaju se javni skupovi na kojima bi moglo biti više od stotinu sudionika.

“Kao ljudi vjere pozvani smo danas suočiti se sa strahom, učinimo to hrabrošću i velikodušnim srcem”, napisali su irski biskupi. Pozivaju sve kršćane da “služe općem dobru, preuzimajući odgovornost jedni za druge i da daju prednost najugroženijima u zajednici, ponajprije starijima i bolesnima, ispred vlastitih, pojedinačnih, želja i težnji”.

Irska biskupska konferencija u priopćenju obavještavaju irske katolike da dok traje pandemija koronavirusa nemaju obvezu fizički sudjelovati u nedjeljnim misama u onim župama u kojima se okuplja više od stotinu vjernika, te da razmisle o mogućnosti da mise iz svojih župa slušaju putem lokalnih radio postaja i/ili putem interneta. Naposljetku, irski biskupi predlažu vjernicima da mole za liječnike, medicinske sestre, medicinsko osoblje i druge njegovatelje, uključujući svećenstvo, da ih Isus Krist zaštiti kako bi mogli služiti svima.

Inače, sjedište Katoličke crkva u Irskoj je u gradu Armaghu (Sjeverna Irska), a podijeljena je na četiri nadbiskupije koje se prostiru na teritoriju današnje Republike Irske (oko 5 milijuna stanovnika), te Sjeverne Irske (oko 2 milijuna stanovnika) koja je još pod upravom Ujedinjenoga Kraljevstva. Irsku crkvu vode ukupno 27 biskupa raspoređenih na cijelom teritoriju irskoga otoka.

Prema posljednjim podacima World Atlasa iz 2019. godine, 84 posto građana u Republici Irskoj izjašnjavao se katolicima, a 45 posto je katolika u Sjevernoj Irskoj u kojoj još uvijek prevladavaju protestanti s 48 posto udjela u stanovništvu. Međutim, prema procjenama World Atlasa, već u 2021. godini katolici bi trebali činiti 51 posto stanovništva Sjeverne Irske, a taj očekivani pad postotka protestanata objašnjavaju porastom sekularnih pokreta u Sjevernoj Irskoj koji, prema World Atlasu, imaju snažniji utjecaj u protestantskoj populaciji.

Irsko nacionalno marijansko svetište Gospe od Knocka (Foto: Vatican Media)

Upravo u utorak 17. ožujka Irci slave svoj nacionalni blagdan svetog Patrika, katoličkoga biskupa i zaštitnika Irske. Kršćanstvo je u Irsku došlo sredinom 5. stoljeća, a zelenim otokom proširili su ga misionari sv. Paladije i sv. Patrik.