Budi dio naše mreže
Izbornik

Isusovci proslavili Uskrs uz baziliku

Zagreb (IKA)

Nakon što je u nedjelju 22. ožujka snažan potres razrušio baziliku Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, u Palmotićevoj ulici, isusovci su ostali ne samo potreseni, nego i bez liturgijskog prostora. Budući da im je omogućeno slavljenje misa u dvorani pastoralnog centra, proslava Velikog tjedna i Uskrsa prebačena je u taj pričuvni prostor.

Nastojali su ga prilagoditi obredima, a lijepo je poslužila i zamjenska slika Presvetog Srca koja je služila dok je original bio na obnovi. Iz te nove dvorane-crkve prenose se svaku večer i mise u 19 sati na YouTube kanalu isusovci HR.

Slavlje vazmenog trodnevlja započelo je Misom Večere Gospodnje koju je predvodio superior zajednice o. Stipo Balatinac, uz koncelebraciju župnika o. Ivana Matića i kapelana o. Stjepana Šuflaja. Nakon mise uslijedila je jednostavna pohrana Svetootajstva u svetohranište i molitva u šutnji.

Obrede Velikog petka predvodio je provincijal o. Dalibor Renić, uz asistenciju o. Damira Kočiša, koji je pjevao Isusove riječi, i o. Miroslava Čadeka, koji je pjevao evanđelista.

Vazmeno bdjenje na Veliku subotu predvodio je župnik o. Ivan Matić, uz koncelebraciju o. Tvrtka Baruna, koji je pjevao Egzultet, o. Nike Bilića koji je pjevao jedan od psalama i ministriranje bogoslova Zlatka Brauchlera.

Na sam Uskrs 12. travnja bio je izravni prijenos dvije mise online: prvu u podne predvodio je o. Damir Kočiš, a drugu navečer o. Petar Nodilo.

Isusovac o. Stipo Balatinac ističe da im je pandemija koronavirusa oduzela vjernike, a potres baziliku, pa je tako ona s urušenim stropom postala kao otvoren grob. „To je slika koju neprestano promatramo u velikoj žalosti već tri tjedna. Ali nismo bez vjere i nade. U ovom uskrsnom vremenu daje nam je onaj koji je pobijedio smrt. Upravo u tom duhu proslavili smo i ove velike dane našeg otkupljenja, jer u svojoj 118-godišnjoj povijesti, bazilika nije još doživjela Veliki tjedan tako pustih ispovjedaonica, tako tiha kora i svetišta bez misnika i propovjednika.“, navodi o. Balatinac.

„Obodreni također molitvom u razmatranju o Uskrslom Kristu iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija, a koja glasi: ‘Molim milost da se što življe veselim i uživam u tolikoj slavi i u radosti Krista, našega Gospodina’ (DV 221), pokušali smo buditi radost unatoč svemu. Sv. Ignacije kao da zanemaruje naše stanje, tj. da bismo se i mi trebali osjećati lijepo i dobro kako bismo se mogli radovati. On je potpuno usmjeren na Isusovu slavu, na njegovu radost, na njegovu proslavu, i želi da u njoj uživamo i živo se veselimo. Takva uskrsna radost moguća je u svim životnim okolnostima, pa i u ovoj pandemiji, uz razrušenu baziliku, u izolaciji, u pustinji pastorala i u osobnim teškoćama. Zato bismo ovog Uskrsa željeli poručiti: neka naša radost prvenstveno bude ‘po Kristu, i s Kristom i u Kristu’, kao što svećenici mole i daju slavu Bogu u misi uzdignuta Tijela i Krvi Kristove! Dok tako izražavamo svoju uskrsnu čestitku, željeli bismo i svima zahvaliti na suradnji, darovima, pomoći, a napose na molitvama i žrtvama koje su nam uistinu potrebne. Zainteresirani mogu pronaći druge informacije na našim portalima, osobito na isusovci.hr. Neka sve ovo bude na veću slavu Božju“, poručuje o. Stipo Balatinac.