Budi dio naše mreže
Izbornik

Italija: Dan susreta i prijateljstva među katolicima i Židovima

Rim (IKA)

U svim talijanskim biskupijama 16. siječnja proslavljen je XXXI. dan produbljivanja i razvoja dijaloga između katolika i Židova, protiv predrasuda, ravnodušnosti i neznanja, izvijestio je Vatican News.

Riječ je o događaju velikog kulturnog značenja koji ujedno predstavlja znak nade da će prijateljstvo između katoličke i židovske zajednice u Italiji rasti u poznavanju i uzajamnom povjerenju.

Organizirane su brojne inicijative za jačanje odnosa među katolicima i Židovima, u sklopu kojih je bilo prilike za teološke, pastoralne i kulturalne poredbe, kao i za raspravu o neriješenim pitanjima u dijalogu među pripadnicima tih dviju abrahamskih religija, gotovo 55 godina od koncilske deklaracije „Nostra Aetate“.

Ove je godine u središtu spomenutog događaja bila Pjesma nad pjesmama, sveti tekst hebrejske Biblije, uzet iz pet Svitaka (Megilot), od kojih su Knjiga o Ruti, Tužaljke i Estera već proučavane prošlih godina.

Talijanski biskup Ambrogio Spreafico objasnio je u razgovoru za Vatikanski radio da su izbor spomenutih knjiga dogovorili s glavnim rimskim rabinom Riccardom Di Segnijem. Naime, tim se knjigama židovske zajednice služe u prigodi posebnih blagdana te je njihovo proučavanje prilika katolicima da bolje upoznaju židovsku liturgiju i blagdane, kao i vjersku i povijesnu tradiciju židovstva.

Ključne riječi:
Italija katolici židovi