Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao dvobroj „Žive zajednice“ za siječanj i veljaču

Frankfurt (IKA)

Iz tiska je izišao dvobroj „Žive zajednice“ za siječanj i veljaču 2023., glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve izdvaja se izvješće o pokopu pape Benedikta XVI., kojemu je i naslovnica posvećena dok je bio u molitvi kod groba bl. Alojzija Stepinca 5. lipnja 2011. u katedrali u Zagrebu.

Od vijesti iz Crkve u Domonovini ističe se 63. teološko-pastoralni tjedan u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, priopćenje s 25. zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, te uvođenje u službu zadarskoga nadbiskupa Milana Zgrablića na blagdan sv. Stošije u katedrali sv. Stošije u Zadru.

U novom je dvobroju i iscrpni intervju s dominikancem i umjetnikom fr. Markom Bobašem pod naslovom „Kršćanin je onaj koji neprestano živi u sezoni ‘cvrkutanja’ – zahvaljivanja Bogu. Tu je i prilog o područnim sastancima hrvatskih pastoralnih djelatnika s delegatom u Njemačkoj. Predavanje pod nazivom „Hrvatska inozemna pastva: stanje, izazovi i perspektive“ održao je nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu je održao predavanje o važnosti toga sveučilišta u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düssedorfu na poziv generalnog konzula dr. Ivana Bulića, o čemu također izvješćuje „Živa zajednica“.

„Bog kao subjekt teologije – Teološko promišljanje kao govor o Bogu“ naslov je teološkog osvrta u sklopu teme „O teologiji sa sv. Bonaventurom“ fra Milana Gele, mag. theol. iz Tübingena. Tu su i brojne vijesti iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj, a u novom dvobroju donesene su i personalne promjene u HKM i HKZ u 2022. u Njemačkoj.

Tu su i redovne rubrike Dječji kutak i Mladi i mediji, u kojoj komunikolog dr. Danijel Labaš ovoga puta piše o medijskom priručniku za pomoć „srebrnim surferima“. Na zadnjoj su stranici hrvatski nogometaši koji su na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022. osvojili broncu.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o carskoj katedrali i najvećoj romaničkoj crkvi na svijetu onoj u Speyeru. Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Stanje, izazovi i perspektive Hrvatske inozemne pastve“.

Ključne riječi:
dvobroj novi broj Živa zajednica