Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izašao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 14. travnja, izvijestili su 12. travnja iz uredništva.

Novi se broj otvara zasjedanjem 68. sabora Hrvatske biskupske konferencije na kojem su najavljeni novi pastoralni iskoraci, ali i predstavljanjem deklaracije „Dignitas infinita – Beskrajno dostojanstvo“ Dikasterija za nauk vjere koja je objavljena nakon pet godina „brušenja“.

Do čega uopće može dovesti politika lišena savjesti? Ili još važnije: do kakve politike dovodi savjest lišena vjere? U ozračju predizborne kampanje u kojoj se o savjesti jedva govorilo na ta je pitanja u intervjuu za Glas Koncila odgovorio istaknuti pravni stručnjak iz SAD-a Steven D. Smith. Profesor prava na Sveučilištu u San Diegu uz tumačenje je suvremenih vjersko-političkih polarizacija otkrio i da nadu za obnovu Zapada vidi u Crkvi. „Crkva možda nije svjetionik kakav je bila u prošlosti, ali možemo je pročistiti ponovnim otkrivanjem solidarnosti koja može zamijeniti naš atomistički individualizam“, zaključio je Smith.

Tjelesna zahtjevnost i produhovljena putanja, povezanost s iseljeništvom i obiteljski duh neke su osobitosti hodočašća „Za križen“ u Zastražišću na Hvaru o kojem se donosi reportaža.

Uoči izbora novi broj Glasa Koncila prigodno piše i o velikoj izbornoj godini koja nije aktualna samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Tematiziraju se tako stranke koje se na europskoj političkoj pozornici nude kao „alternativa“ postojećemu stanju i nemaju jasan politički profil. No, prijetnja demokraciji dolazi i iz redova etabliranih političkih snaga, navodi se.

Marijanska svetišta te crkve i kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji čuvaju duhovnu i kulturnu baštinu hrvatskoga naroda. O tom blagu pobožnosti, duhovne i kulturne prepoznatljivosti trebao bi govoriti kongres „Dani duhovne baštine marijanskih svetišta“ u Sinju od 21. do 23. lipnja. Uz predstavnike svetišta, turističkih i inih organizacija, među organizatorima je od početka direktorica Turističke zajednice grada Sinja Monika Vrgoč koja je za Glas Koncila govorila o važnosti vjerskoga turizma.

UN-ova 68. godišnja konferencija o statusu žena, rasprava o prijedlogu UN-ova Sporazuma o zločinima protiv čovječnosti te glasovanje Europskoga parlamenta o prijedlogu da se „pravo na pobačaj“ uvrsti u Povelju EU-a o temeljnim pravima snažan su znak vremena i poziv na beskompromisno zauzimanje za život, a ujedno su i glavne teme rubrike „Pro vita“ u novom broju Glasa Koncila.

Ključne riječi:
Glas Koncila novi broj