Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izašla slikovnica o majci M. Amadeji Pavlović

Đakovo (IKA)

U petak 20. kolovoza iz tiska je izašla slikovnica „Majka Amadeja“, u izdavaštvu Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Slikovnicu su u cijelosti izradile Milosrdne sestre sv. Križa: tekst i uredništvo (s. Krista Mijatović), ilustracije (s. M. Margita Gašparovsky), lektura (s. M. Stela Filipović), korektura (s. M. Estera Radičević) i grafička priprema (s. Aneta Raič). Financijsku potporu za tisak slikovnice dali su Grad Đakovo i Židovska općina Osijek.

Slikovnica je samo jedan u nizu projekata kojima Milosrdne sestre sv. Križa obilježavaju pedesetu obljetnicu smrti majke M. Amadeje Pavlović, jedne od triju redovnica u Hrvatskoj koje su proglašene Pravednicama među narodima. Majka M. Amadeja bila je provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća. Spasila je život djevojčici Zdenki Bienenstock (Grünbaum), pripadnici židovskog naroda, podrijetlom iz Osijeka.

Slikovnica, na način prilagođen djeci predškolske i školske dobi (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), živopisno opisuje događaje vezane uz spašavanje male Zdenke. Milosrdne sestre sv. Križa htjele bi, u suradnji s vrtićima i školama na području Đakova i okolice, uz pomoć slikovnice upoznati djecu s kreposnim životom majke M. Amadeje i potaknuti ih na usvajanje vrednota za koje se ona zalagala