Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao Katolički tjednik 47/2021.

Sarajevo (IKA)

Iz tiska je izišao 47. broj Katoličkog tjednika u 2021. godini kojemu je središnja tema advent, vrijeme iščekivanja Božića, koje uključuje ne samo izvanjsko blještavilo, nego i duhovnu aktivnost.

Došašće je vrijeme kojim započinje nova liturgijska godina. Tom prigodom uredništvo je za sugovornika pronašlo vlč. Jakova Rađu, svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Povodom nadolazećeg vremena došašća i početka nove liturgijske godine, vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić i vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić poslali su svoju poruku koju donosimo u cijelosti.

Na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga u katedrali Srca Isusova u Sarajevu proslavljena je 90. obljetnica utemeljenja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Kardinal Puljić je potom pohodio prostorije Caritasa na Stupu pored Gospina svetišta.

U Vukovaru je 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, cjelodnevnim programom obilježena 30. godišnjica od pada grada. Središnji događaj bila je misa zadušnica na Memorijalnom groblju, koju je predslavio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, 20. studenoga, u dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu usvojili su Završni dokument Sinode. Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano će biti zaključena euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021., u 10:30.

Povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se od 1989. diljem svijeta obilježava 20. studenoga, objavljen je razgovor s pedagoginjom Emanuelom Buzuk koja dulje od deset godina radi s djecom različita uzrasta u Sustavu katoličkih škola za Europu…

U ovotjednoj reportaži je drevni Ključ, grad u Bosanskoj krajini. Tekst pod naslovom Tko će otključati budućnost Ključa? napisao je urednik don Josip Vajdner.

U redovitom prilogu Tjednog društveno-političkog inventara Josip Vričko piše o Daytonskom nesporazumu. U rubrici razmišljanje kolumnista Vričko piše o Crkvi i antivakserskom sindromu.

U rubrici Crkva u Hrvata popratili smo proslavu naslovnika školskih sestara franjevki u Sarajevu, zaštitnik župe na Ceru u Bosanskoj Posavini, Dan Teološko-katehetskog instituta u Mostaru, biskupsko ređenje mons. Fabijana Svaline u Srijemskoj Mitrovici te franjevačke pučke misije u Tramošnici.

Na 153. rođendan Družbe Kćeri Božje ljubavi, na svetkovinu Krista Kralja, 21. studenoga liturgijskim je slavljem u Beču obilježen završetak biskupijskog procesa beatifikacije službenice Božje Franziske Lechner. Podsjetimo, ovome redu pripadaju i bl. Drinske mučenice.