Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj Katoličkog tjednika

Sarajevo (IKA)

Katolički tjednik 49/2020. s nadnevkom 6. prosinca 2020. izišao je iz tiska.

Prve nedjelje došašća, 29. studenoga, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić zaredio je za đakone tri kandidata za Vrhbosansku nadbiskupiju i jednog za Hrvatsku dominikansku provinciju. Istoga dana, tijekom mise na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima pomoćni banjolučki biskup Marko Semren za đakone je zaredio osam franjevačkih bogoslova.

„Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi“, rekla je Sherry Anderson. Koliko je toga svjesno bosanskohercegovačko društvo, u prigodi Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, donosi razgovor s Alenom Gudalom, dugogodišnjim volonterom i sadašnjim voditeljem Regionalnog ureda Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Travniku.

Prije 40 godina, točnije na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga 1980., sveti papa Ivan Pavao II. objavio je svoju drugu encikliku, od ukupno 14, pod nazivom Dives in misericordia (Bogat milosrđem). Više o tomu u rubrici Crkveno učiteljstvo.

Oko 15 kilometara sjeverozapadno od bosanskohercegovačkog grada Doboja smještena je župa Foča kojoj se zbog blizine drugom gradu, kao znak raspoznavanja, nadodaje – kod Dervente. Prema nekim dokumentima, posvećena je Bezgrješnom, a prema drugima Prečistom Srcu Marijinu. Reportažu iz te župe s više zaštitnika, ali s jednom ljubavlju donosi novinarka Tina Matić Ilić.

U župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja BDM u Župi Marija Zvijezda, u Banjoj Luci 24. studenoga obilježeno je 25 godina od smrti i 100 godina od rođenja redovnika trapista o. Ante Artnera koji je ostao upamćen u narodu toga kraja kao „dobri otac Anto“.

Tekst Josipa Vrička donosi novo razmišljanje o „antikorona“ prosvjedima.

U srijedu, 25. studenoga na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske, franjevački samostan u Kreševu proslavio je svoj patron. U prostorijama Vrhbosanskog ordinarijata 25. studenoga održana je 37. sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Stolačko naselje Hodovo u noći s 20. na 21. studenoga bilo je poprište vandalskog čina kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, razbio i obezglavio Gospin kip koji je zajedno s obitelji u tom mjestu izgradio mještanin Ante Antunović. Više o tome i o drugim vijestima piše u rubrici Crkva u Hrvata.

U tjedniku je i rubrika Zov misija, kao i ostale redovite rubrike.

Ključne riječi:
katolički tjednik novi broj