Budi dio naše mreže
Izbornik

Izbjeglička kriza u središtu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

Zagreb (IKA)

Od 18. do 25. siječnja održava se Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, ove godine o temi „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 28, 2).

Ovogodišnju temu odabrali su predstavnici kršćanskih Crkvi na Malti i otoku Gozu, koji su za tu priliku pripremili prigodni priručnik, na hrvatskom jeziku objavljen u izdanju Kršćanske sadašnjosti i Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog. Odabrana je tema zapravo citat iz 28. poglavlja Djela apostolskih, u kojem se spominje brodolom apostola Pavla koji zajedno sa suputnicima dolazi na obalu Malte, gdje ostaje tri mjeseca, prije nastavka putovanja prema Rimu.

U objašnjenju teme navodi se kako apostol Pavao u spomenutom izvještaju Djela apostolskih predstavlja središte mira u nemiru. On, naime, zna da njegovim životom ne upravljaju sile ravnodušne prema njegovoj sudbini, već se nalazi u rukama Boga kojemu pripada i kojemu služi. Danas se mnogi ljudi suočavaju s istim opasnostima u istom moru. Ista mjesta koja se spominju u Svetom pismu dio su priče današnjih migranata. U raznim dijelovima svijeta mnogi se suočavaju s jednako opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva, ističe se u prilogu Vatican Newsa.

Tekst dalje govori o migrantima koji su izloženi utjecaju, ne samo prirodnih već i političkih, gospodarskih i ljudskih sila ravnodušnosti, vidljivih u djelima onih koji očajnim osobama prodaju mjesta u čamcima nesigurnima za plovidbu, potom u stavu onih koji ne žele slati brodove za spašavanje ili koji odbijaju brodove s migrantima. Izvještaj Djela apostolskih stoga nas potiče da se zapitamo kao kršćani koji se zajedno suočavaju s migracijskom krizom: Jesmo li pod utjecajem sila ravnodušnosti ili s ljudskošću prihvaćamo, postajući tako svjedoci Božje ljubavi prema svakoj osobi? U priručniku se dodaje da je gostoljubivost nužna vrlina u potrazi za jedinstvom među kršćanima.

Razmatranja molitvene osmine usredotočena su na tekst iz 27. i 28. poglavlja Djela apostolskih, a svaki je dan posvećen drugoj posebnoj temi: pomirenju, svjetlu, nadi, povjerenju, snazi, gostoljubivosti, obraćenju i velikodušnosti. Priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je ekumenska skupina „Kršćani na Malti zajedno“, a odobrila ga je međunarodna komisija sastavljena od predstavnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Ekumenskog vijeća Crkvi.

 

 

Ključne riječi:
molitvena osmina 2020