Budi dio naše mreže
Izbornik

Izborna skupština Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite

Zagreb (IKA)

Na sjednici izborne skupštine Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite, održane 18. prosinca 2021. u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, izabrano je novo predsjedništvo udruge.

Na mjesto tajnika izabran je Hrvoje Matić, dok su ponovno na mjesto predsjednika i potpredsjednice izabrani Claude Grbeša i Iva Pavković, na još jedan četverogodišnji mandat.

Na redovnoj skupštini Udruge koja je uslijedila posebno se raspravljalo o proslavi 100. obljetnice smrti bl. Karla Habsburškog, posljednjeg austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja (1887. – 1922.) i supruga službenice Božje Zite.

Udruga planira organizirati nekoliko manifestacija, u suradnji s Bratstvom bl. Karla Austrijskoga, u dogovoru s „Molitvenom udrugom cara Karla za mir među narodima“ sa sjedištem u cistercitskoj opatiji Heiligenkreuz u Austriji, koja vodi kauzu za kanonizaciju bl. Karla. Osim znanstvenog skupa i izložbe, planirana su također slavlja misa u Zagrebu, Lovranu i Sarajevu – tri mjesta gdje se nalaze relikvije bl. Karla Habsburškog.

Relikvije bl. Karla Zagrebačkoj nadbiskupiji je, na njegov spomendan, 21. listopada 2014., što je nadnevak njegovog vjenčanja s princezom Zitom od Bourbon-Parme (1911.), na inicijativu i u organizaciji Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite, uručila nadvojvotkinja Anne Gabrielle Austrijska, udovica nadvojvode Rudolfa, najmlađeg sina blaženog Karla i službenice Božje Zite.

Obilježavanje 100. obljetnice smrti bl. Karla Austrijskog bit će prigoda da se, po njegovom zagovoru, posebno moli da u sadašnjoj svjetskoj oluji i nemirima, europski kršćanski političari poput bl. Karla shvate obnašanje vlasti najprije kao služenje Bogu i svojim narodima, te da u njemu pronađu uzor u zauzimanju za očuvanje kršćanskoga identiteta Europe te istinskom zalaganju za mir i jedinstvo Europe.

Duhovnik udruge vlč. dr. Vlado Mikšić je prije izborne i redovne sjednice Udruge preslavio misu u sakristiji zagrebačke prvostolnice. Okupljeni članovi molili su da i službenica Božja Zita, poput svog supruga, bude uzdignuta na čast oltara da bi zajedno bili zoran primjer kršćanske bračne ljubavi. Članovi Udruge su se također u svojim molitvama sjetili nedavno preminule s. Marine Škunca, časne majke opatice Benediktinskog samostana svetog Andrije ap. na Rabu, koja je bila počasna članica Udruge.