Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao katolički mjesečnik „Zvonik“ za kolovoz

Subotica (IKA)

Katolički list Subotičke biskupije „Zvonik“, u broju za kolovoz (309.), donosi mnoštvo tema, a centralna je proslava ovogodišnje, 110. Dužijance u uvjetima aktualne pandemije.

Umjesto mjesečnoga uvodnika, broj počinje homilijom mons. Stjepana Beretića izrečenom u okviru svečane večernje uoči središnje proslave ovogodišnje Dužijance. U obimnoj reportaži sažete su ovogodišnje žetvene svečanosti, po mnogo čemu posebne, u Subotici i u okolnim naseljima, u kojima je ova zahvala za završetak žetve i novi kruh održana.

Rubrika Tragovi kulture donosi presjek ljetnih vijesti i događaja vezanih za vojvođanske Hrvate, dok je središnji događaj iz rubrike Događanja u Subotičkoj biskupiji mlada misa vlč. Tomislava Vojnića Mijatova. Ovaj svećenik je novi priređivač rubrike Crkva u Hrvata/Crkva u svijetu, a osim toga „Zvonik“ izvješćuje o događajima u Crkvi u regiji.

Urednik Vinko Cvijin priredio je mjesečni liturgijski pregled, a Dragan Muharem napisao drugi dio teksta o homiliji, u rubrici Liturgijska formacija. Stalni kolumnisti bibličari Tivadar Fehér i Đurica Pardon pisali su o Evanđelju po Luki, odnosno na temu koja je naslovljena retkom iz 147. psalma: „On te hrani pšenicom najboljom“.

U intervjuu je govorio Marinko Piuković, ravnatelj Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“. U rubrici Vjernici pitaju vlč. Nebojša Stipić odgovorio je na pitanja o suvremenom življenju kreposti ljubavi. U Moralnom kutku mons. Andrija Anišić, na koncu ovogodišnjeg programa žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, razmišljao je o tome smije li se Dužijanca slaviti u vrijeme pandemije.

Psihoterapetutkinja Maja Pavlov piše na temu „jesmo li zahvalni i zadovoljni?“ , dok u rubrici Duhovnost fra Péter Dezső piše o crkvi kao prostoru. U Osvrtu vjernika laika prireditelj piše o pismima koje su biskupi Srbije vjernicima upućivali od početka pandemije i nekim njihovim posljedicama. U Svecu mjeseca Stjepan Beretić predstavlja svetog Roka, dok o. Mato Miloš nastavlja pisati o duhovnosti s. B. Gerarda Tome Stantića.

Ana i Petar Gaković, urednici obiteljske rubrike, pišu između ostalog o sakramentima kao znakovima milosti u obitelji. Larisa Skenderović uredila je rubriku o mladima, u kojoj je predstavljen ovogodišnji gradski bandaški par, Marijana Matković i Josip Šarčević. Marina Piuković uredila je dječju rubriku, a i u njoj je predstavljen bandaški par – dječji: Roko Vojnić i Marta Vukmanov Šimokov.

Katehetski kutak uredila je Jelena Zečević, a Nevena Mlinko predstavila knjigu Manfreda Lotza „Bog – mala povijest najvećega“. Branka Gabrić predstavila je neokatekumenski put, a Luka Poljak opisao nekoliko fotografija iz subotičkog Biskupijskog arhiva, iz albuma koji je prigodom posjete poklonjen papi Pavlu Vi. Mario Brkić meditira na temu „Bože, hvala ti za kruh“, a Bela Stantić na temu „Biti čovjek“.

U povijesnom kutku Stjepan Beretić počeo je predstavljati duhovna zvanja ponikla u župi Čonoplja. Sakralna umjetnost je rubrika u kojoj Gábor Drobina piše o kruhu u kršćanskoj ikonografiji. Broj se završava sjećanjima na preminule, te poezijom po izboru Lazara Novakovića.

Ključne riječi:
Dužijanca Zvonik