Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi broj glasila hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj

Zürich (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasila Hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj „Movis“, pripremljen za Uskrs 2024. godine.

U uvodniku je odgovorni urednik glasila fra Antonio Šakota, u povodu nadolazećeg proljeća i Uskrsa, svratio pozornost na potrebu buđenja vjernika nakon „zimskog sna“. „Naime, koliko god nam zajednice bile dobre i obilovale plodovima, primjetan je i svojevrsni ‚zimski san‘ u pojedinim, bitnim, sastavnicama našega pastoralnoga djelovanja. Tražiti za to krivce pogrešan je put, ali nećemo pogriješiti ako u kritici uvijek krenemo od sebe i pitamo se što konkretno svojoj zajednici možemo dati i u njoj poboljšati“, poručio je.

Stoga je potaknuo na zauzetije sudjelovanje, primjerice u zborovima koji pjevaju na liturgijskim slavljima. Također je podsjetio i na doprinos dobrovoljnim prilozima za Movis, čija naklada brojji 12 250 primjeraka da bi i dalje mogao izlaziti.

„Krist nas ne poziva biti pasivnim promatračima i ‚komentatorima sa strane naših zbivanja. Uvjeren sam da još uvijek možemo i bolje i više. Stoga, kako ne bismo prespavali toliko toga lijepoga što se događa i još može događati, u ljubavi Krista uskrsloga prihvatimo jedni druge, uzljubimo svoje misije i zajedničke nam susrete i projekte još većim žarom, kako bismo od materijala koji imamo oblikovali najsjajnije lice naših zajednica i zajedničkih nam susreta i projekata. Ako smo se, pak, uspavali, probudimo se da bi nam zasvijetlio uskrsli Krist (usp. Ef 5, 14)“, pozvao je fra Antonio.

Novi broj na 54 stranice među ostalim donosi razgovor s misionarom u HKM-u Zürich dr. sc. fra Ikom Skokom, pod naslovom „Važno je znati što su temelji na kojima se gradi naša osobnost“. Komunikolog o. Skoko je na Saboru misionara 26. veljače 2024. u Zürichu izabran za novog glavnog urednika Movisa.

O temi broja „Ili Krist ili ništa“ piše fra Tomislav Pervan. Uz ostale kolumne i tekstove, uskrsni Movis donosi i vijesti iz svih dvanaesterih hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj: Züricha, Basela, Berna, St. Gallena, Luzerna, Lausanne–Wallisa, Graubündenu/Gonzenu, Frauenlandu, Aargauu, Zugu, Ticinu i Solothurnu, te za svaku raspored misa i ispovijedi.

Novi broj može se preuzeti i na stranici HKM Movis.