Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao novi broj glasila „Stopama pobijenih“

Široki Brijeg (IKA)

Novi broj glasila Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ za prvu polovinu 2022. godine objavljen je u siječnju.

Na početnim stranicama novog broja nalaze se događaji iz posljednjih šest mjeseci. Vicepostulatura je objelodanila plakat „Hercegovački franjevci jugokomunističke žrtve 1942. – 1945“. Fra Šimun Šito Ćorić napisao je i objavio spot za pjesmu Šezdeset i šest (Bila je to godina ljuta) koja govori o 1945. godini, o stradanju hrvatskoga puka dolaskom partizana u Hercegovinu. Na Širokom Brijegu je u listopadu održan XIII. simpozij Stopama pobijenih na kojemu su nastupili povjesničar don dr. sc. Anto Orlovac, etičar don dr. sc. Mirko Šimić i povjesničar mr. sc. Stjepan Lozo.

Rubrika „Stratišta“ donosi presliku stranica iz službenog glasila „Mir i dobro“ iz 1971. godine. Na tim stranicama opširno je bilo izvješteno o skupu čitave franjevačke provincije na Širokom Brijegu 1. srpnja 1971. u čast proslave Marijanske godine. Častili su svoju Gospu i dostojno pokopali svoju ubijenu braću sa Širokog Brijega i iz Mostarskog Graca čije su kosti potajno otkopali 1969.

Novi broj glasila, u rubrici „Natječaj“ donosi nagrađene radove iz 2021. za uzrast djeca, mladež i odrasli.

„Povijesne okolnosti“ donose peti dio rubrike „Adnotationes historicae – povijesne pribilješke“ fra dr. sc. Gaudencija Ivančića koji govori o izlasku iz tamnice te da je još dugo bio pod nadzorom Udbe.

Rubrika „Podlistak“ približava jednu akciju u općini Posušje. Naime, 2018. utemeljena je radna skupina za oživotvorenje projekta „KRIŽ“ ili „Posuški križ“, na čelu s fra Milanom Lončarom. To je spomen-križ svih nedužnih, s Kristom raspetih, tijekom duge povijesti hrvatskoga naroda, a i svih žrtava totalitarnih režima u Europi.

Fra Antonio Petrić piše o odnosu bl. Alojzija Stepinca i hercegovačkih franjevaca koji su ga zajedno s narodom svečano dočekali 1938. u Hercegovini. Nadbiskup je bio je zadovoljan njihovim radom i pobožnošću hercegovačkog pučanstva. Blisko je surađivao s fra Dominikom Mandićem. Nakon ubojstva hercegovačkih franjevaca, nadbiskup Stepinac sazvao je biskupsku konferenciju nakon koje je izišao dokument „Pastirsko pismo“. Zbog toga pisma, i zbog pitanja zašto su ubijeni hercegovački franjevci, započeo je progon nadbiskupa Stepinca.

Glasilo „Stopama pobijenih“ može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima diljem BiH. Prijašnje brojeve glasila u PDF-u, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju „Izdavaštvo“.

Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ se 15 godina, u skladu sa svojim poslanjem, skrbi za istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima te o povijesnom kontekstu u kojemu se to dogodilo što na vidjelo dana iznosi i istinu o pobijenim članovima vjernoga puka Božjega.

Glavni urednik glasila je vicepostulator fra Miljenko Stojić.