Budi dio naše mreže
Izbornik

Izišao rujanski broj katoličkog lista Zvonik

Subotica (IKA)

Središnja tema rujanskog broja lista Subotičke biskupije „Zvonik“ je upoznavanje s marijanskim svetištima i hodočašćima u Bačkoj, u svjetlu poteškoća da se ove godine dostojno proslave hodočasnička proštenja u njima.

Na početku novog broja je Uvodnik urednika Vinka Cvijina, koji zbog središnje teme nosi naziv „Svetište“.

Odmah nakon njega, je osvrt na događaj koji su vjernici u Bačkoj strpljivo iščekivali posljednje dvije godine. Papa Franjo je, naime, na blagdan Male Gospe, umirovio dosadašnjeg subotičkog biskupa Ivana Pénzesa i za njegova nasljednika, trećega subotičkog biskupa, izabrao Alojzija Slavka Večerina, dosadašnjega župnika Župe Svetoga Križa u Somboru i generalnog vikara Subotičke biskupije.

Nakon osvrta na najvažnije događaje u Crkvi u okolnim biskupijama, Bernardica Ivanković slijedi Tragove kulture, izvješćujući o aktualnostima kulturne scene vojvođanskih Hrvata.

Urednik Cvijin se u rubrici Liturgija osvrće na poruke liturgijskih slavlja od 26. do 30. tjedna kroz tekuću crkvenu godinu. Dragan Muharem u rubrici Liturgija, u članku naslova „Vjerujem u…“, govoreći o formulama vjeroispovijedanja odgovara na česta pitanja: „Vjerujem u Boga, ali što će mi Crkva?“ i „Što će vjeri definicije i formule?“ Biblijsko-liturgijska cjelina članaka nastavlja se trećim dijelom članka o Evanđelju po Luki dr. Tivadara Fehéra, te Biblijskim osvrtom dr. Đurice Pardona na temu „Susret s Bogom na izvoru vode“.

U intervjuu je Marko Tucakov razgovarao s preč. Árpádom Verebelyijem, ravnateljem svetišta Marije Pomoćnice kršćana u Doroslovu, jednim od dva najpoznatija marijanska svetišta u Subotičkoj biskupiji.

Psihologinja Maja Pavlov piše na temu „Odnos s majkom“. Naš kandidat za sveca, s. B. o. Gerard Tomo Stantić bio je ljubitelj Svetog Pisma, o čemu nastavlja pisati karmelićanin Mato Miloš. Mario Brkić meditira na temu „Marija – Božje prebivalište među ljudima“, dok crkveni povjesničar Dražen Skenderović piše o štovanju Blažene Djevice Marije u Subotičkoj biskupiji. „Mnogobrojna su sakralna mjesta posvećena u našoj biskupiji Mariji. Imamo dva velika svetišta, u Subotici i Doroslovu, imamo brojne župne crkve, brojne kapele i mnoštvo kipova i marijanskih slika koje štujemo. No, ako izuzmemo dva biskupijska svetišta, možemo reći da je štovanje Marije u našoj biskupiji u opadanju“, navodi Skenderović.

Bela Stantić sjeća se svećenika Alekse Kokića o 80. obljetnici njegove smrti, dok pitomci subotičkoga sjemeništa „Paulinum“ predstavljaju događaje koji su obilježili početak nove školske godine. Tomislav Vojnić Mijatov piše o događajima u Crkvi u Hrvata i Crkvi u svijetu. „Je li sotona ‚stvaran‘ i u kojoj mjeri, kako djeluje i je li priča o njemu posljedica prošlih vremena ili je razvoj civilizacije učinio ‚sotonu‘ mitom i prevladanom pričom?“ Ovo su pitanja na koja odgovara Nebojša Stipić u rubrici Vjernici pitaju.

Fra Péter Dezső piše o crkvi kao liturgijskom prostoru u rubrici Duhovnost. U Pogledu vjernika laika Marko Tucakov, na primjeru jednog uspješnog EU projekta, istražuje mogućnosti snažnijeg sudjelovanja udruga i organizacija nastalih u krilu Crkve u natječajima za sredstva fondova Euroske unije koji su dostupni u Srbiji. Svetac mjeseca je sv. Ivan Pavao II, papa, čiji se spomendan slavi 22. lisopada. Slijede rubrike Djeca i Mladi koje su uredile Larisa Skenderović i Marina Piuković.

U članku „Nova školska i vjeronaučna godina“, Jelena Zečević, tajnica Katehetskog ureda Subotičke biskupije, o velikim izazovima školskoga vjeronauka u započetoj školskoj godini ističe: „Kao što su uvođenjem školskog vjeronauka neki mislili kako ćemo sada katehizaciju i pripremu za sakramente preseliti u školu, ne smijemo misliti kako sada brže-bolje moramo preseliti vjeronauk natrag u župu jer u školi više nemamo mogućnost neposrednog rada s djecom.“

U rubrici Spektar riječi Nevena Mlinko osvrće se na knjigu „Tamna noć“ sv. Ivana od Križa, dok Branka Gabrić piše o Pokretu fokolara u rubrici Crkveni pokreti. Polazeći od jedne razglednice koja se nalazi u Arhivu Subotičke biskupije, Luka Poljak piše o preč. Györgyu Kopperu, novosadskom župniku-opatu.

Bela Stantić u Vjeronauku za odrasle pita „Tko je stvoritelj ovoga svijeta?“, dok Stjepan Beretić nastavlja upoznavati čitatelje s brojnim duhovnim zvanjima izniklim u župi Čonoplja, predstavljajući svećenike Antuna Probojčevića, Marijana Beretića, Stipana Vukovića, Lazara Beretića i Marka Palića. Konačno, u rubrici Sakralna umjernost Gábor Drobina započinje pisati o graditeljskim i umjetničkim vrijednostima crkve Imena Marijina u Novom Sadu.