Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava nadbiskupa Vukšića nakon preuzimanja palija

Rim (IKA)

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić je u izjavi za Vatikanski radio u srijedu 29. lipnja podijelio dojmove s mise u vatikanskoj bazilici i preuzimanja palija rekavši da je prvi dojam snaga i veličina Katoličke Crkve jer je na svečanosti bilo četrdesetak metropolita s raznih strana svijeta, a drugi je blizina Papi te vjernost i poslušnost koju su mu metropoliti ponovno obećali.

Na pitanje što bi Sveta Stolica trebala ima na umu kada je riječ o Bosni i Hercegovini i vjernicima u BiH, nadbiskup Vukšić primijetio je „da smo mi hrvatski katolici pomalo u napasti da u situacijama kada naše biskupske konferencije i naše krajeve posjete primjerice tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher i drugi vatikanski predstavnici to često tumačimo kao znak posebne brige i ljubavi koja je drugačija nego u odnosu na druge ljude. Koliko god je to uvijek znak brige i ljubavi, moramo biti objektivni i reći da Sveta Stolica jednako čini i drugim zemljama. Nema nekog dijela Crkve koja bi smjela Papi i njegovim predstavnicima biti više draga. Istina pojedini dijelovi Crkve ne žive u istoj situaciji, nisu problemi i dramatika života uvijek isti. Negdje je izazovnije, opasnije i logično je da je tu zanimanje intenzivnije“.

Komentirao je i kako vjernički puk u BiH doživljava blizinu Svetog Oca: „Naši vjernici u hrvatskom narodu vrlo su odani Svetoj Stolici i Papi. U našim krajevima je prisutnija svijest o papinstvu kao službi negoli o osobama koje obnašaju tu službu. Mediji su u napasti da isuviše personificiraju ono što zovemo papinstvo, a da papinstvo kao služba, karizma, kao trajni Petar bude stavljena negdje u drugi plan. Govori se o Franji, Ivanu Pavlu II., Ivanu XXIII., Piju XII. kao o nekoj vrsti lidera, predsjednika određene dobro organizirane zajednice. Mi jesmo zajednica, jesmo organizirani, pape jesu lideri, no puno prije toga oni su karizma, služba, papinstvo. Važno je tko je i kakav nam je papa, ali je još važnija služba koju on obnaša“.

U Papinoj homiliji na misi na svetkovinu sv. Petra i Pavla kada je blagoslovio palije za nadbiskupe metropolite bilo je riječi o sinodskom procesu.

Nadbiskup Vukšić pojasnio je da sinodski proces nije ništa drugo doli pokušaj povratka u apostolska vremena, u izvorni način crkvenog života. „Pojam sinodski, sinoda prilično je nerazumljiv u suvremenim jezicima. Ako bismo u hrvatskom jeziku tražili najprikladniji prijevod onda bi jedan od njih bio suodgovornost ili odgovornost zajedno s drugima za Isusovu stvar na ovoj zemlji. Papa želi probuditi osjećaj, svijest, odgovornost kod što više katolika za katoličku stvar, za Crkvu, evangelizaciju, crkvenu organizaciju. To suputništvo je nešto što je označeno suodgovornošću. To nije suputništvo slučajnih putnika u istom autobusu“, protumačio je mons. Vukšić.

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla je obljetnica svećeničkog ređenja mons. Vukšića. Za svećenika je zaređen 1980. godine u Studencima. Kazao je da je Bogu zahvalan za dar svećeništva. „Obnašao sam različite službe koje mi je Crkva dodjeljivala. Danas je to služba nadbiskupa u Sarajevu. Ostala mi je jedna neispunjena želja. Nisu mi nikada dali da budem župnik“, zaključio je nadbiskup Vukšić.