Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava Slovenske BK o zlostavljanjima o. Marka Ivana Rupnika

Ljubljana (IKA)

Slovenska biskupska konferencija uputila je sa svog izvanrednog zasjedanja u srijedu, 21. prosinca izjavu koju prenosimo u cijelosti.

Mi, slovenski biskupi okupljeni na izvanrednom zasjedanju Slovenske biskupske konferencije 21. prosinca 2022., jednoglasno dajemo sljedeću izjavu u vezi sa zlostavljanjima koje je počinio o. Marko Ivan Rupnik.

S velikom žalošću i zaprepaštenjem pratimo otkrivanja zlostavljanja i zloporaba raznih vrsta od strane o. Rupnika, koji su se događali u dužem vremenskom razdoblju, a za koje smo mi slovenski biskupi koji smo trenutno na službi doznali putem medija. Nakon što su poglavari Družbe Isusove potvrdili vjerodostojnost činjenica, osuđujemo sva psihička, seksualna i duhovnička nasilja koja je počinio o. Rupnik, kao i teške zloporabe u sakramentu pomirenja. Podržavamo poglavare iste Družbe u njihovom nastojanju da traže istinu i pravdu. Nikada nisu krive žrtve! Mi smo na strani žrtava. Izražavamo im svoje suosjećanje i bliskost te se obvezujemo da ćemo im pomoći. Također izražavamo potporu cijeloj crkvenoj zajednici.

Žalimo što su toliko godina ove neprihvatljive radnje ostale prikrivene, uzrokujući toliko patnje žrtvama i njihovim bližnjima. Žalimo zbog neprovođenja potrebnih mjera od strane odgovornih i zbog prikrivanja djela seksualnog i duhovničkog nasilja, kao i zbog zloporabe moći i ovlasti, ne samo u slučaju o. Rupnika, nego i u svim ostalim slučajevima, kako u Sloveniji tako i drugdje. Žalosni smo što se desetljećima nema sluha za žrtve. Svaka zloporaba duhovničke moći i ovlasti za vršenje nasilja nad osobama od povjerenja nedopustiv je čin i za osudu.

Zalažemo se za veću transparentnost i nultu toleranciju na fizičko, seksualno, psihičko i duhovničko nasilje. Iako su neke činjenice, s pravne točke gledišta, sada u zastari, one uvijek ostaju gnusne i za osudu. Potrudit ćemo se pažljivije pratiti što se događa u našim crkvenim zajednicama, kako ubuduće više ne bi bilo zloporaba ovlasti od strane odgovornih osoba u Crkvi.

Žrtve o. Rupnika pozivamo da se obrate na javno objavljene naslove (npr. na adresu varuh@jezuiti.si), kako bi se što potpunije došlo do istine i objektivne prosudbe. Istodobno, molimo da se jave sve ostale žrtve nasilja unutar crkvenih zajednica, i onih počinjenih od strane drugih nasilnika. Molimo sve da prijave svake oblike zlostavljanja i nasilja. Istodobno vas molimo za strpljenje kako bismo mogli ojačati naše strukture za prevenciju i pomoć, provesti sve predviđene procese, kao i nastaviti s radom na formaciji i osvješćivanju oko problema seksualnog i duhovničkog nasilja. Samo zajedničkim zalaganjem možemo razbiti zid šutnje koji skriva počinitelje i zaustaviti ovo zlo.

Vijest o zlostavljanjima od strane o. Rupnika šokirala je javnost, ne samo slovensku, nego i svjetsku. Stoga je u određenom smislu i društvo općenito žrtva njegovih postupaka. Rupnika smo poznavali kao izvanrednog umjetnika i pronicljivog duhovnog voditelja, koji je obilježio živote mnogih ljudi i zajednica, stvorivši brojna umjetnička djela i objavivši mnoge duhovne spise. Shvaćamo da su mnogi od vas povrijeđeni ovom viješću i da se pitate je li potrebno sve to odbaciti. Molimo vas da razlučite njegove nedopustive i osuda vrijedne postupke od ostatka njegova iznimnog duhovno-umjetničkog opusa koji je nastao u mozaicima i na drugim poljima. Navedene činjenice veliki su ispit naše vjere i pouzdanja u Boga.

Neka ova bolna otkrića budu prilika za pročišćenje i obnovu Crkve. Pozivamo vas da se povežemo u potrazi za istinom i stvorimo zajedničku viziju budućnosti. Pred božićnim smo blagdanima. Isus dolazi da nas spasi i očisti te da dođe u našu tamu. On je došao da bude svjetlo ljudima. Ne dopustimo da pobjede sile tame i laži.

Mons. dr. Andrej Saje
novomeški biskup i predsjednik SBK

Mons. dr. Peter Štumpf
soboški biskup i dopredsjednik SBK

Mons. dr. Maksimilijan Matjaž
celjski biskup i član Stalnog vijeća SBK

Mons. Stanislav Zore
ljubljanski nadbiskup metropolit

Mons. Alojzij Cvikl
mariborski nadbiskup metropolit

Mons. dr. Jurij Bizjak
koparski biskup

Mons. dr. Anton Jamnik
pomoćni ljubljanski biskup

Mons. dr. Franc Šuštar
pomoćni ljubljanski biskup