Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava Tiskovnog ureda HBK glede broja katolika u Republici Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije dao je u petak 7. listopada izjavu u svezi s konferencijom za novinare čelnih ljudi Državnog zavoda za statistiku (DZS), koja je održana istoga dana u Zagrebu.

Iz Tiskovnog ureda su kazali da su im upućeni brojni upiti glede konferencije DZS-a. Naime, ni nakon te konferencije nije jasno koliki je broj katolika u Hrvatskoj. Čini se kako su pojedina pitanja kod izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti bila nejasna i nedorečena, pa je to zbunjivalo ispitanike. Tako nedorečena pitanja dovela su do rezultata da su se pripadnici Katoličke Crkve našli u nekoliko rubrika (katolici, kršćani, drugi..).

„Nejasnoće i nelogičnosti glede pitanja o vjerskoj pripadnosti odvukli su pozornost od rezultata koji su u popisu najvažniji za budućnost hrvatskoga društva, a to je drastičan pad broja stanovnika (oko 10 %), kao i postotak udjela djece do 14 godina (14 %), te udio stanovništva u dobi od 65 i više godina (22,5 %)“, poručili su iz Tiskovnog ureda HBK.

Hrvatska biskupska konferencija već desetljećima upozorava upravo na te trendove. Stoga smatraju da upravo o tim podacima treba puno više govoriti na svim razinama društva kako bi se pronašla prikladna i učinkovita rješenja, te se promijenili ti nepovoljni trendovi.