Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjave biskupa Škvorčevića i muftije Hasanovića o međureligijskom susretu u sjedištu HBK

Zagreb (IKA)

Na poticaj predsjednika Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije požeškog biskupa Antuna Škvorčevića 24. lipnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održava se međureligijski susret. Na susretu sudjeluju i generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović, metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, pakračko-slavonski vladika Jovan Ćulibrk i glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Luciano Moše Prelević.

Govoreći o smislu i svrsi susreta, biskup Škvorčević podsjetio je da je prigodom Jom Hašoa 2. svibnja u Jasenovcu prvi put upriličena međureligijska molitva i to iskustvo je, prema ocjeni biskupa, dragocjeno. „Tada smo odlučili da bismo se ponovno sastali u skoro vrijeme i nastojali porazgovarati o onome što nas duboko povezuje, a to je Abrahamovska baština vjere. Na temelju te baštine vjere mi već jesmo povezani, samo bismo željeli još čvršće u tom smislu međusobne povezanosti ostvarivati i svjedočiti u našem društvu. Smatram to osobito važnim zbog toga što je ipak puno ili previše podjela i sukoba u našem društvu i da mi kao vjerske zajednice možemo svjedočiti nešto drugo. Želimo razgovarati i o onome iskustvu koje smo imali u Jasenovcu i vidjeti koji je to naš pristup pojedinim komemoracijama na teškim mjestima naše povijesti. Smatram da mi kao vjerske zajednice imamo naš pristup i da možemo to učiniti dostojno osobito ako se dogovorimo o zajedničkim načelima“, izjavio je prije susreta biskup Škvorčević.

Muftija Hasanović ocijenio je da je hvalevrijedna inicijativa svakog okupljanja poglavito na razini predstavnika monoteističkih religija u Republici Hrvatskoj. „Smatram da sve vjerske zajednice pa time i Islamska zajednica u Hrvatskoj moraju biti čimbenik homogeniziranja, a ne polariziranja društva. Nažalost, na ovim nekim teškim temama društvo se polarizira i naša zadaća je da zajedničkim snagama i naporima pomognemo društvenom homogeniziranju. I ovaj susret danas u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije upriličujemo kako bismo utvrdili neka načela da se Jasenovac i svi genocidi sa stratišta nikada nikome i nigdje ne ponavljaju. Mi moramo biti primjer i koračati ispred i društvene i svake druge zajednice jer vjerske zajednice kad su u pitanju žrtve moraju ostati na strani žrtvi, ne gledajući tko je počinitelj. Treba iskazati pijetet prema žrtvi bez obzira tko je počinitelj, žrtva mora imati svoje mjesto bez politiziranja i bez bilo kakvih drugih primjesa. U tom smislu ovaj razgovor kao i dosadašnji razgovori koji su iskreni, otvoreni imat će učinak i polučit će određene plodove koji će biti od općeg interesa za našu zajednicu i društvo u cjelini“, rekao je uoči susreta muftija Hasanović.